Kada sednica Skupštine grada traje ceo dan, a pola dana se protraći u ispraznim oracijama gradonačelnika Darka Bulatovića (dalje: D-e B-e u ulozi gradonačelnika), šta reći a ne uzdahnuti? Bili smo ubeđeni da se Skupština grada najviši organ zakonodavne vlasti u Nišu a da je Gradsko veće, na čelu sa gradonačelnikom, izvršni organ vlasti. Onaj organ koji sprovodi odluke Skupštine grada. Tim pre što gradonačelnika ne biraju građani na slobodnim izborima, već ga instalira skupštinska (partijska) većina.

Kakva zabluda! Najviši organ bogomdane vlasti je upravo D-e B-e u ulozi gradonačelnika. U naglavce nasađenoj političkoj stvarnosti, Skupština grada je ta koja izvršava odluke koje donese Gradsko veće. Polusatnim prenemaganjima prepunjenim banalnostima poput „radi građana da znaju, ja govorim činjenice i istinu…“ zatrpavaju se činjenice, pa se više i ne vide, te je istine u javnom skupštinskom govoru sve manje i manje.

D-e B-e u ulozi gradonačelnika odlučuje da li će nekog odbornika predsednik gradske skupštine prekinuti pod izgovorm „ne držite se dnevnog reda“. Potom se ON veličajno popenje za govornicu i „podavi“ sve što još mrducka, a nije u skladu sa njegovom „istinom“. O koječemu je besedio ON osim o tački dnevnog reda. I to nekontrolisano, vremenski, naravno.

Bi neko vreme ove veličajne „rasprave“, te odbornici odlučiše glasanjem da se sednica prekine i nastavi sa radom sutradan. Al’ drž’ ne daj, izađe D-e B-e u ulozi gradonačelnika za govornicu i lepo kaže da to ne može. Predsednik Skupštine grada Rade Rajković određuje pauzu nakon što je Skupština, odlukom većine odbornika, završila rad! Posle pauze i konsultacije sa glavnokomandujućim D-e B-em u ulozi gradonačelnika, Rajković ponovo stavlja na glasanje odluku o nastavaku/ završetku sednice! Ima da se glasa dok se ne izglasa ono što je D-e B-e u ulozi gradonačelnika komandovao. I bi naređenje – izvršenje.

Kada se D-e B-e u ulozi gradonačelnika požalio da nije „zastupljen“ u medijima shvatili smo ko je, u pravoj liniji, potomak barona Minhauzena. Pa ovi iz gradske vlasti samo što ne spavaju na niškim tzv. televizijama. Ko još može i sme da uđe tamo, osim njih ili onih kojima oni dozovole? Tamo je zabranjeno ime istinskih oponenata da se pomene, a kamoli da gostuju i iznesu svoj stav pred javnost.

I evo već danas, udarna pesnica gradske vlasti, tzv. Niška televizija je najavila za utorak gostovanje direktora toplane, a za petak gradonačelnika. Da Nišlijama dodatno objasne šta je bilo na Skupštini grada, da im objasne kako je Nišlijama baš lepo i da jesu uzeli Nišlijama više nego što zakon dozvoljava, ali manje nego što su hteli i manje nego što građanima uzimaju druge toplane! Da „objasne“ da tamo neki UPSS laže o otimačini novca iz ofucanih porodičnih budžeta, jer mrzi Nišlije (sic!). Da „objasne“ da čak i državna revizija, na čiji izveštaj se poziva UPSS, nije našla bogznakakve „nepravilnosti“ u poslovanju toplane. Zauzvrat, upućujemo čitaoca da se suoči sa sumornom analizom državne revizije o poslovanju niške toplane (Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja javnog komunalnog preduzeća „Gradska toplana“, Niš za 2016. godinu).

Za ovu priliku izdvajamo samo jedan od nalaza DRI koji se nalazi na strani 7: „Preduzeće ne poseduje licencu za obavljanje energetske delatnosti izdatu od strane Osnivača, što nije u skladu sa članom 17. Zakona o energetici i članom 7. Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom i nije donelo pravila o radu distributivnog sistema, što nije u skladu sa članom 358. Zakona o energetici i članom 20. Odluke“.

Do skoro smo „sadržajne“ govorancije o tome da je „cena određena po Uredbi Vlade Republike Srbije“, te da se „zakon mora poštovati“… a sada, nalazom DRI, više nema toga. Niko zakon i Uredbu i ne pominje. Sada nam i niže račune zbog toplog vremena prikazuju kao njihovu zaslugu. Pozivaju se na druge toplane! Zakona i Uredbe i dalje više nema. Ni na jednu primedbu UPSS nisu odgovorili. Uhvaćeni na delu pokušavaju preko partijskih biltena da prikažu kako su brižni gazde ovog grada. Cena je mogla biti i veća, kao na primer u Beogradu, ali oni, eto, misle na građane! I još koješta i koješta.

Slušamo ovih dana horsko zapevavanje vlasti kako je grejanje u Nišu najjeftinije u Srbiji zahvaljujući njihovoj „odgovornoj“ politici spram građanstva. Istina je, međutim, da je pojeftinenje (iako daleko od realnog) cene daljinskog grejanja učinjeno pod snažnim, doslednim višegodišnjim javnim pritiskom UPSS-a. Ne može biti ni govora o tome da su gradska vlast i poslovodstvo toplane naprasno postali socijalno odgovorni. I ovaj put se vlasti kite tuđim zaslugama. I to je svojevrstan plagijat (što nije strano uticajnim čelnicima vlasti) – dakle, na delu je još jedna prekrađa tuđih uspeha. U svojim obilatim monolozima za skupštinskom govornicom D-e B-e u ulozi gradonačelnika ne sme ni da pomene ovu, više nego jasnu, istinu.

Od trenutka kad je državna revizija građanima saopštila kako su sve potkradani, kako su prikivani rabati, kako su primanja bila iznad zakonom dozvoljenih, kako je umanjivana količina isporučene toplotne energije radi povećanja cene, kako toplana ima program (?!?) koji briše već proknjižene stavke, kako su prepravili svoj godišnji izveštaj, kako su sakrili prihode…. kako ništa po zakonu nisu uradili a sve nepravilnosti su bile na štetu korisnika grejanja, imamo muk od strane „odgovornog“ „usrećitelja“ građana Niša. Nema više zakona, nema više Uredbe, ničega nema. Ostala je samo cena grejanja u Beogradu!

Karikatura Toše Borkovića

Uprkos tome, nadležnima na pamet ne pada da objasne zašto je daljinsko grejanje kod nas najskuplji vid grejanja, umesto da bude najjeftiniji (ili skoro najjeftiniji), kao posvuda u normalnom svetu i normalnim državama? A i tamo i ovde se koristi isti energent – gas. Nikako neće da objasne čemu čudna, tajanstvena, firma Jugorosgaz? I tako nadalje. Da li će predstavnici jedine društvene asocijacije koja se ozbiljno bavi problemima gradskog života i koja je jedini kritičar vlasti biti pozvani da na istoj televiziji iznesu svoje uvide i zaključke? Šta mislite? Toliko o „objektivnosti“ kontrolisanih gradskih „medija“.

Ostalo je da utvrdimo u kojoj je to stranci D-e B-e u ulozi gradonačelnika. Gradonačelnik sigurno nije postao zahvaljujući svojim kompetencijama i svojoj sposobnosti, već običnom partijskom odlukom. Koje stranke? Sam kaže da su na vlasti tek 1,5 godinu. Ko to?

Kako je sam sebe hvalio kao izuzetnog direktora EPS Jugoistok nama jedino ostaje da pitamo „pa gde ti je taj EPS Jugoistok Darko Bulatoviću?“. Otperjao iz Niša. Tamo gde je on radio, više ni trava ne niče. Ponosni vlasnik katanca za javni sektor.

Na koncu, zašto je naš gradonačelnik D-e B-e u ulozi gradonačelnika? Ko pogleda snimak na YouTube sam će se osvedočiti. Čisto k’o dan – gazda se izdire na potčinjenog. I to pred svima, javno. Nedostojansteveni potčinjeni može da bude samo u ulozi gradonačelnika. Nikako gradonačelnik.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.