Nadzorni odbor JKP „Gradska toplana“, na sednici 20.12.207. godine doneo je odluku o SOLIDARNOJ POMOĆI ZAPOSLENIMA U JKP „GRADSKA TOPLANA“!!!

Odakle će to biti isplaćeno, nadzorni odbor ima neke svoje pare? Naravno da ne, iz cene grejanja. Dakle, zaposleni koji imaju veća primanja od proseka u Srbiji i najveća primanja u javnim preduzećima Niša dobiće „solidarnu pomoć“ od korisnika grejanja čiji je posek daleko ispod proseka u Srbiji! Ko kome treba da pomogne? Halo, ima li tamo nekog razumnog?

Zaposleni koji su cenu grejanja opteretili sa primanjima 22 zaposlena više nego što je predviđeno odlukom Gradskog veća, koji su primali mimo propisa uvećane: troškove ishrane, naknade za rad noću, naknade za rad u vreme državnih praznika, minuli rad, naknade za privremenu sprečenost za rad, troškove službenog puta i naknadu za „pripravnost“ a da za to nisu imali pravo i „jubilarne nagrade bez saglasnosti osnivača, primiće „solidarnu pomoć“!!!

Ne da nemaju nameru da vrate uzeto mimo propisa, oni traže još!!!

Tu je kraj? Kamo sreće. Nadzorni odbor je doneo odluku da neke stvari koje su nestale, ili kako se to knjigovodstveno kaže, „manjak“ idu na trošak preduzeća, odnosno u cenu grejanja! Ne, neće štetu nadoknaditi onaj kome je to nestalo već korisnik grejanja! Šta je manjak? Telefon Samsung E 2100B, fiksni telefon Panasonic KX-TG 1311, stolica u eko koži sa liftomatom, stolica u štofu konferencijska, sto 80×160, sto CC 73×60, pet mobilna telefona Alkatel 1042D.

Radovan III je govorio „grejaćemo se na prozore i vrata“ a ispade da će se Nišlije grejati na stolove i stolice. I na telefone.

Prenosimo zaključak Nadzornog odbora JKP „Gradska toplana“

„Povodom novonastale situacije u medijima, a u vezi izjava predstavnika Udruženog pokreta slobodnih stanara koje se odnose na poslovanje JKP „Gradska toplana“ Niš, Nadzorni odbor predlaže menadžmentu preduzeća da u najskorijem mogućem periodu održi sastanak sa predstavnicima udruženja, kako bi se u buduće obezbedilo plasiranje pravo valjanih i verodostojnih informacija, a svakako na obostranu korist i korisnika daljinskog grejanja i JKP „Gradska toplana“ Niš“.

Nismo pozvani. UPSS je pozvao menadžment toplane i rukovodstvo grada na tribinu povodom nalaza DRI. Nisu se odazvali.

Prenosimo i izjavu direktora toplane sa sednice Nadzornog odbora koja je deo zapisnika sednice:

„ima potrebu da se osvrne na medijsku hajku koja je ponovo pokrenuta protiv toplane. Potpuno se zanemaruju činjenice da smo jedina toplana u Srbiji koja je spustila cenu grejanja i koja ima najnižu cenu grejanja, da smo jedina od većih toplana u zemlji koja u potpunosti primenjuje uredbu Vlade RS o naplatu po utrošku, da smo jedina od većih toplana koja je izjednačila za korisnike poslovnog prostora i građanstvo, da je dinarski iznos potrošnje u decembru 2017. za 23% manji u odnosu na isti mesec u 2016. godini.  Umesto toga jedino se priča o izveštaju DRI, koji je inače pozitivan i izvlače se stvari iz konteksta i plasiraju se neistine u medijima. Ovakvo ponašanje potpuno anulira napore kako Toplane tako i korisnika da se stvari poboljšaju prvenstveno u korist korisnika, a na koncu i u korist zaposlenih u Toplani. Smatra da izveštaj DRI sadrži mnoge podatke koji su pogrešno interpretirani, npr. da je potrošnja preko 20% fakturisana građanima Niša, što je neistina jer količina koju utvrđuje varijabilnu cenu grejanja nije fakturisana potrošnja već izmerena potrošnja. Tačno je da je strašni nedostatak to što Toplana nema opšti akt, ali smatra nedopustivim da se u javnost izađe sa stavom da su plate u Toplani nezakonito isplaćivane, jer su plate isplaćivane u skladu sa programom poslovanja i postojećim ugovorima o radu u kojima su svi elementi za isplatu taksativno definisani. Toplana je javno preduzeće, pa samim tim rad ovog preduzeća i treba da bude javan, ali se takođe mora preuzeti i odgovornost za izgovorene reči, pogotovo ako su neistinite“

Direktori se menjaju ali način ponašanja isti. Proziva druge za manipulacije i neistine a  njegova vrvi od toga. Pođimo redom.

„ima potrebu da se osvrne na medijsku hajku koja je ponovo pokrenuta protiv toplane“.

Predstavnici UPSS sa za zadnje tri godine bili samo u jednoj televizijskoj emisiji dok su predstavnici toplane redovni gosti. U ugovorima koje je niška Toplana potpisivala sa medijima, čija je svrha „pojačano medijsko praćenje svih značajnih aktivnosti ovog javnog preduzeća“ (ugovor ulazi u cenu grejanja) piše i „Da negativne informacije o Toplani ne objavljuje, pre nego što o tome zatraži stav Toplane“. Dakle, ko vodi hajku i propagandu?

„Potpuno se zanemaruju činjenice da smo jedina toplana u Srbiji koja je spustila cenu grejanja i koja ima najnižu cenu grejanja“.

Primer pokušaja manipulacije. Da li se cena grejanja određuje na osnovu Zakona o energetici, Zakona o zaštiti potrošača i uredbe Vlade RS ili na osnovu cene u drugom gradu? Postoji to famozno „udruženje toplana“ koje je ništa drugo do udruženje monopolista, što zakon zabranjuje, i sada privatni dogovori predstavnika monopolista treba da budu opravdanje za nepoštovanje zakona i uredbe!

„da smo jedina od većih toplana u zemlji koja u potpunosti primenjuje uredbu Vlade RS o naplatu po utrošku“.

Neistina. Nalaz DRI i nalazi UPSS-a govore upravo suprotno.

„da smo jedina od većih toplana koja je izjednačila za korisnike poslovnog prostora i građanstvo“

Šta je poenta? Pričam ti priču. Kako se maksimalna visina prihoda određuje Uredbom Vlade RS ona ne može biti veća od obračunate. Ako bi pravna lica imala veću cenu toplotne energije, građani bi imali manju cenu. Dakle, smanjenjem cene grejanja za preduzetnike, uvećava se cena grejanja za građane. Prihod toplane ostaje isti. Izjednačavanje cena je uslov i EU i Vlade RS ali izgleda da Milačić više ceni „druge toplane“. U svakom slučaju, toplana ima isti prihod i ništa ne čini nikome pa zato i ne razumemo „šta je pjesnik hteo da kaže“.

„da je dinarski iznos potrošnje u decembru 2017. za 23% manji u odnosu na isti mesec u 2016. godini“.

Klasičan primer pokušaja manipulacije. Gospodin Milačić bi da korisnicima grejanja fakturiše lepo vreme? Juče ste kupili 10 hleba za 400 dinara a danas 5 za 200 dinara i trebate da se zahvalite pekaru što Vam je račun manji za 50%!!! Zahvaljujući gospodinu Milačiću i toplani ove godine je bila blaga zima!

„Smatra da izveštaj DRI sadrži mnoge podatke koji su pogrešno interpretirani, npr. da je potrošnja preko 20% fakturisana građanima Niša, što je neistina jer količina koju utvrđuje varijabilnu cenu grejanja nije fakturisana potrošnja već izmerena potrošnja“.

Biser. Gospodin Milačić hoće da kaže da toplana korisnicima grejanja fakturiše veću količinu toplotne energije nego što je oni potroše?! Da toplana isporuči 218 miliona kWh a fakturiše 250 miliona kWh. Neistinu govori DRI, UPSS i korisnici grejanja. Svi osim gospodina Milačića.

„smatra nedopustivim da se u javnost izađe sa stavom da su plate u Toplani nezakonito isplaćivane, jer su plate isplaćivane u skladu sa programom poslovanja i postojećim ugovorima o radu u kojima su svi elementi za isplatu taksativno definisani“.

Još jedan primer manipulacije. Isplaćivali u skladu sa programom poslovanja!!! A zakon? Programom poslovanja se poništava zakon ili program mora biti u skladu sa zakonom? Postojeći ugovori ne moraju biti u skladu sa zakonom? Kako se dogovore zaposleni, tako će biti, ko još primenjuje zakon. DRI, po ovom pitanju, u izveštaju navodi: „suprotno članu 9. Zakona o radu i Odluci Osnivača“, „suprotno članu 37. zakona o radu“, „suprotno važenju privremenog režima zabrane zapošljavanja“, „nije u skladu sa članom 104. stav 2. Zakona o radu“, „suprotno članu 4. Zakona o privremenom uređenju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava“ i još puno takvih nalaza. Dakle, program poslovanja pa zakon!

Ko manipuliše i iznosi neistine?

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.