Tokom petodnevnog boravka u Švedskoj, imali smo priliku da posetimo brojne institucije i steknemo uvid u probleme kojima se administracija u Stokholmu bavi, tako da je poseta bila veoma značajna svim učesnicima.

Takođe, bila je to i prilika da postavimo brojna pitanja, kao i da informišemo švedske zvaničnike o problemima sa kojima se mi, kao društvo, suočavamo.

Posetili smo brojne institucije.

 Najpre smo obišli švedski parlament gde smo imali razgovor sa poslanikom Socijal-demokratske Partije Pyry Niemi. On je jako dobro upoznat sa situacijom u Srbiji. Istakao je da Srbija napreduje u ekonomskom smislu, ali je naveo da je zabrinut povodom stanja u srpskim medijima i naročito povodom korupcije, koja je primetna u svim sverama društva. Kao flagarantan primer istakao je rušenje Hercegovačke ulice.

U razgovoru sa njim većina je istakla bojazan da je EU blaga prema politici zvaničnog Beograda i da ne ukazuje na sve greške aktuelne vlasti u Srbiji. Pyry se složio sa tim i obećao je da će iskoristiti lično poznanstvo sa premijerkom Finske kako bi se izvršio uticaj na Evropsku Komisiju i zauzeo čvršći stav prema politici zvaničnog Beograda.

Istog dana smo bili u poseti Švedskoj Nacionalnoj Anti-korupcijskoj uniji. Tomas Forsber i njegov asistent su sa nama podelili iskustva u borbi protiv korupcije. Ono što je na tom sastanku bilo jasno da Švedska, za razliku od Srbije, ima mnogo manji stepen korupcije i da se najčešći primeri korupcije kod njih tiču nameštanja fudbalskih utakmica, ali i to u retkim slučajevima.

Pitao sam ih da li ima korupcije u obrazovanju i kupovine diploma, na šta su  odgovorili da im nije poznat takav slučaj.

Veoma interesantan je bio sastanak sa ministarkom trgovine iz redova Socijal-demokratske partije, koja je istakla da treba naći balans između slobodnog tržišta i zaštite nacionalnog tržišta, kako bi se sa jedne strane postigla raznolikost ponude, ali i zaštitili poljoprivredni proizvođači.

Zatim je usledio sastanak sa organizacijom Olof Palme Internationl Center i generalnom sekretarkom Annom Sundstrom. Ona je navela da imaju dobru saradnju sa organizacijama iz Srbije i da je njihov strateški cilj unapređenje demokratičnosti i participativnosti. Takođe, je navela da su posebno zainteresovani za finansiranje političkih pokreta, jer je to nabolji način za kvalitativnu promenu društva.

Posetu smo nastavili posetivši Civil Rights Defenders, gde smo upoznati sa raznim projektima kojima se bave, među kojima se izdvaja Natalija projekt koji pomaže žrtvama nasilja, pre svega kroz edukacije, ali i mogućnost nošena narukvica koje u sebi imaju GPS, a mogu da se aktiviraju u slučaju napada.

Predzadnjeg dana smo imali jako korisnu posetu organizaciji Greenpeace gde nas je primio Karl Andersson, koji nam je objasnio razvitak organizacije koja je danas globalna i ima kancelarije širom sveta. Ova organizacija bavi se održivim razvojem i zaštitom životne sredine. Zanimljivo je i to da se oni finansiraju isključivo iz dobrovoljnih donacija i to može da posluži kao odličan model za organizaciju poput UPSS-a.

Poslednjeg dana smo imali sastanak u Medierna radio, gde je Lars Truedson izneo svoja iskustva rada na radiju . On je primetio da je Srbija zemlja sa mnogo više tema za ljude koji se bave novinarstvom.

Nažalost, možda i najznačajniji sastanak za naše udruženje je otkazan, a u pitanju je Swedish Asociation of Local Authoritieties and Regions.

Moj zaključak je da je poseta bila jako edukativna i omogućila je razmenu iskustava i kontakata.

Piše: Borisav Prelić

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.