U niškoj Toplani trenutno radi 238 ljudi od čega većinu čine administrativni radnici sa prosečnom zaradom od 51.500 dinara. Ovo javno preduzeće uzima kredite i za isplate zarada, popis imovine nije urađen poslednjih 10 godina, ne zna se gde je 25 kilometara toplovoda, a negativan izveštaj o radu Toplane za 2015. i 2016. godinu dala je i Državna revizorska insititucija (DRI). Rukovodstvo Toplane ni do današnjeg dana nije promenilo ništa u svom poslovanju, a spremno je i na novi katastrofalni potez -javno-privatno vlasništvo, čulo se na tribini UPSS-a posvećenoj radu ovog javnog preduzeća.

„Bolje da se smrzavam u svom stanu i ogrnem ćebe, nego da me uterivači dugova izbace iz rođene kuće“, rečenica je koju će izgovoriti svaki od 30 hiljada korisnika daljinskog grejanja u Nišu, suočen sa enormno visokim računima koje godinama unazad isporučuje ovo javno preduzeće.

Zašto računi za daljinsko grejanje koje je svuda u svetu najjeftiniji oblik grejanja, u Nišu (i Srbiji) daleko prevazilaze ekonomsku moć građana? Na tribini održanoj u prostorijama UPSS, odgovor na ovo pitanje dali su profesor sociologije Đokica Jovanović, predsednik UPSS-a, Čedoslava Ristić, diplomirani pravnik, član UO UPSS i Miroslav Cvetković, član UO UPSS i diplomirani inženjer mašinstva.

Vlasnici bez prava glasa

Građani, koji su svojim novcem osnivali javna preduzeća i time postali legitimni vlasnici, danas su u situaciji da nemaju nikakav uticaj na njihov rad.

„Građani prodaju stanove i odlaze iz Niša, u situaciji smo da nas javni sektor, koji smo sami osnovali, izbacuje iz naših kuća“, objasnio je Đokica Jovanović.

Prof. dr Đokica Jovanović, predsednik UPSS

Toplana krši Ustav Srbije

U svom radu Toplana krši brojne zakone – Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o energetici, pa i Ustav Srbije, ne poštuje preporuke DRI koja je ustanovila brojne nepravilnosti u radu i dala rok od 90 dana da se isprave. Međutim to se nije dogodilo, iako je direktor Toplane Predrag Milačić u izjavi za N1 rekao da jeste, tvrdi Čedoslava Ristić, koja ispred UPSS-a prisustvuje sastancima Nadzornog odbora Toplane bez prava glasa.

Nalaz DRI

Ristić je istakla da Toplana radi bez licence za rad, koristi softver koji briše dokumentaciju, isplaćuje zarade znatno više od republičkog proseka, nema evidentiranu imovinu, prihode umanjuje, a rashode uvećava, što direktno utiče na cenu grejanja koju plaćaju građani. Svaki od ovih navoda potvrdila je i Državna revizorska institucija, ali bez odaziva od strane ovog preduzeća, rekla je Ristić i dodala:

Iza svih tih nepravilnosti u radu stoji država. Gradsko veće Niša umesto da kontroliše njihov rad, daje saglasnost. U toku poslednje grejne sezone tri puta je menjana cena grejanja bez prethodne saglasnosti Gradskog veća. Isplaćuju se trinaeste plate, a u poslednjem popisu podstanica nedostaje 345, fali 25 kilometara toplovoda. U ovom preduzeću je haos“, naglasila je Ristić.

dipl.ing Miroslav Cvetković i dipl.pravnik Čedoslava Ristić

Privatizacija Toplane

Inicijativa o stupanju u javno-privatno partnerstvo koja je izglasana na poslednjem sastanku Nadzornog odbora Toplane je alarmanta, kazao je Đokica Jovanović koji je prisutne upoznao sa iskustvima Zaječara.

„Zaboravlja se da privatna svojina nije lična, ona i dalje ima društveni karakter. U Zaječaru su Toplanu privatizovali i sada imaju situaciju da je privatnik tako „dobro“ radio da je pobegao, tuži Grad za enormnu sumu novca, a Toplana ne radi. Taj ceh plaćaju građani Zaječara“, rekao je Jovanović uz upozorenje da će se isto desiti i u Nišu, ukoliko izostane reakcija javnosti.

Energetski potencijal u rukama nestručnih ljudi

Miroslav Cvetković, član UPSS-a inženjer mašinstva čija je uža oblast termoeneregetika, ukazao je na ogroman energetski potencijal koji Toplana ima, a u rukama je nestručnih ljudi.

On je izneo analizu da je za dobro poslovanje ovog preduzeća potreban 141 radnik, umesto 238, koliko Toplana trenutno ima.

“ Od 75 kilometara toplovoda koje Toplana poseduje, nestalo je 25 kilometara, nema ih na popisu. Od 630 do 650 miliona dinara koje ima kao rashode, 270 miliona su troškovi radne snage. Tvrdim da se ušteda od 240 miliona može ostvariti racionalizacijom poslovanja, a taj novac je dovoljan za remont dve kotlarnice“, kazao je Cvetković.

Cvetković je troškove Objedinjene naplate, koja u ime Toplane naplaćuje grejanje i vodi sudske parnice, naveo kao najneracionalnije.

„Objedinjena naplata fakturiše Toplani trošak od 72 miliona dinara u neto iznosu, što je sa PDV-om oko 100 miliona dinara. Taj trošak takođe ulazi u cenu daljinskog grejanja koju građani plaćaju“, istakao je Cvetković.


Foto: Vukašin Stanojević

UPSS će opet na ulice


Izveštaj DRI za 2015/2016 jasno kaže da je Toplana nepravilno utrošila 50 miliona dinara, dok je cifra u grejnoj sezoni 2016/2017 više nego trostruko veća i iznosi 187 miliona dnara, čulo se na tribini.

Nišlije su u protekloj grejnoj sezoni plaćale cenu fiksnog dela grejanja od 21,18 , dok bi realno trebalo da bude 18, 42. Toplana je poslednjih godina promenila četiri direktora, ali se članovi Nadzornog odbora nisu menjali.

„Recite jedan primer u svetu gde kupujete neki proizvod, a da prethodno ne znate njegovu cenu. Nemate čak ni pravo da odbijete da kupite“, kazao je Đokica Jovanović podsećajući da je nemoguće trajno isključenje sa sistema daljinskog grejanja, već samo privremeno.

Podsećamo da je tribina o radu Toplane trebalo da se održi u februaru, kada je UPSS uredno platio zakup sale u Regionalnom centru za obrazovanje Niš. Međutim iz ove ustanove je dan pre njenog održavanja stigao dopis da „otkazuju zakup zbog epidemije gipa“, čime je faktički tribina UPSS zabranjena.

Jednoglasni zaključak sa tribine koja je ipak održana u prostorijama UPSS je: UPSS će nastaviti da kontroliše rad JKP Gradska Toplana sve do organizacije protesta i izlaska na ulice kako bi se sprečilo donošenje štetnih odluka po građane Niša.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.