Nekoliko sati pre početka javne debate čiji je moderator trebalo da bude Olja Bećković, a o slobodi medija da govore profesor Čedomir Čupić, Milojko Pantić, Vesna Mališić i Ivan Ivanović, ona je otkazana, tj. zabranjena.

Debata „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“, čiji je organizator Institut za evropske poslove, trebalo da bude održana danas (22. 4. 2019. u 19 sati) u niškom hotelu „New City“. Prema medijskim vestima, „otkazivanje gostoprimstva hotela, u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva, za večerašnju debatu Institut za evropske poslove vidi kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane. O problemu zatvaranja javnih prostora za kritičku misao u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, Institut je već obavestio Evropsku komisiju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji, navodi ova orgnizacija.

Oni su podsetili da su prostori koji su potvrdili, a zatim i otkazali gostoprimstvo u vrlo kratkom roku u poslednjih godinu dana Bitef Teatar i Dvorana kulturnog centra u Beogradu, Niški Simfonijski orkestar i Oficirski dom u Nišu, kao i pozorište Joakim Vujić u Kragujevcu.

UPSS podseća na istovetan raniji postupak niških vlasti: Uredno zakazana i najavljena tribina „Teško kršenje dobrog poslovanja“ Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) o poslovanju JKP „Gradska toplana“, Niš, koja je bila zakazana za 26. 2. 2019. u Regionalnom centru za profesionalnalni razoj zaposlenih u obrazovanju, otkazana je, tj. zabranjena telefonskim pozivom i to samo dan pred održavanje.

Na tribini je tada trebalo da bude reči o Izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), o poslovanju Niške toplane za 2016. godinu i o Posleodazovnom izveštaju DRI.

Dakle, vlast je zabranila da se javno razgovara u javnom prostoru o izveštaju državnog organa.  

Zabranom javne reči, cenzurom, suspendovan je javni interes, čime je prekršena ustavna garancija o slobodi okupljanja građana (Ustav Republike Srbije, član 54).

Foto: printscreen Facebook stranice Instituta za evropske poslove

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.