Sa dubokom zabrinutošću konstatujemo da nasilje ekstremno desničarskih grupa poslednjih godina postaje sve veći problem kako u Nišu, tako u celoj Srbiji i upozoravamo da se ova pojava ne može odvojiti od širih društvenih procesa relativizacije fašizma i ideja ekstremne desnice.

Primer ove relativizacije, nažalost, predstavlja i saopštenje gradonačelnika Niša povodom napada na našeg sugrađanina U.J, u kojem se uopšteno osuđuje „svako nasilje, nad bilo kim i bilo kojim povodom“.

Podsećamo da je U.J. napadnut zato što je nosio majicu „Antifašističke akcije“ , i da nije u pitanju kafanska tuča, već još jedan simptom narastajuće fašizacije društva.

Iz ovih razloga Udruženi pokret slobodnih stanara smatra da se napad na U.J. mora tretirati kao zločin iz mržnje, što on i jeste.

Krivci moraju bit izvedeni pred lice pravde i kažnjeni u skladu sa težinom svog zločina, ali se borba protiv fašizacije društva ne sme na tome zaustaviti. Sve dok se u niškoj i srpskoj javnosti bude tolerisali govor mržnje i relativizacija fašizma i njemu srodnih zločinačkih ideologija, ovakvi zločini će ostaće naša tužna realnost.

Protiv fašizma se moramo boriti svakodnevno, i to pre svega obrazovanjem i negovanjem antifašističkih tradicija, ali i odgovornošću i profesionalnošću u javnom govoru i izveštavanju.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.