UPSS podržava protest „Protiv fašizma“ koji je za četvrtak 27. jun u 21h zakazao naš sugrađanin Srđan Nonić iz Niške inicijative. Pozivamo članove UPSS-a i sve građane Niša da se u što većem broju okupe na nišavskom keju, kod spomenika Nadeždi Petrović, odakle će se poći u šetnju kejom da bismo zajedno pokazali da „Niš nije, niti će ikada biti grad mržnje“.

UPSS smatra da nasilje ekstremno desničarskih grupa poslednjih godina postaje sve veći problem kako u Nišu, tako u celoj Srbiji i upozorava da se ova pojava ne može odvojiti od širih društvenih procesa relativizacije fašizma i ideja ekstremne desnice.

Naš sugrađanin U.J. napadnut je pre nedelju dana samo zato što je nosio majicu „Antifašističke akcije“ što je još jedan simptom narastajuće fašizacije društva. Zato podržavamo svaku akciju, poput Nonićeve, koja se suprotstavlja fašizmu i njemu srodnim zločinačkim ideologijama.

O ovom događaju UPSS je izdao saopštenje u kome se jasno kaže da se ne sme tretirati kao kafanska tuča, več kao zločin iz mržnje.

Zato pozivamo članove i simpatizere UPSS-a, kao i sve građane Niša da se pridruže ovom protestu.

Nonićevo pismo javnosti objavljujemo u celini.

Srđan Nonić
„Zgrožen narastajućim fašizmom u Nišu, kao i pokušajem ubistva i zločinom mržnje koji se desio pre tačno 7 dana na nišavskom keju, kao dete iz Niša, profesor, sportista i sada odbornik, u četvrtak od 21-24h na nišavskom keju protestovaću spontano zbog ovih okolnosti. Ne pozivam nikog ali svako ko deli moje mišljenje može da mi se pridruži.
Potpuno je neprihvatljivo da neko bude izboden, napadnut ili ubijen zbog nekog natpisa na majici. Lično ću da nosim majicu „PROTIV FAŠIZMA“ da vidim junake koji bodu ljude nožem gde su. Izađite iz mraka, ako smete…
Niš nije grad mržnje, neće ni biti!“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.