Nenamensko trošenje budžetskih sredstava je sinomim za pljačku, a dešava se u svim lokalnim sredinama širom Srbije i primera je mnogo, jedan je od zaključaka tribine Građanskog fronta „Nenamensko trošenje budžetskih sredstava“ koja je održana u Požegi 15. juna.

O primerima nenamesnkog trošenja budžetskih para, govorili su učesnici: Biljana Đorđević ispred Ne davimo Beograd, Milosav Jukić -UPSS, Predrag Matić -Lokalni front Valjevo i Dušan Mirkić ispred Inicijative za Požegu.

Učesnici tribine su navodili primere nenamenskog trošenja budžeta u svojim sredinama, pri čemu su se saglasili da je takvo korišćenje javnih para, u stvari sinonim za pljačku. Navedeni su primeri sporne potrošnje, načini suprotstavljanja, a govorilo se i o pravima građana u odnosu na vlast, opštini kakva bi trebalo da bude, kao i o udruživanju građana u organizacije i saradnji između lokalnih organizacija.

Požega, tribina Građanskog fronta

Tokom tribine jasno se videlo da su u svim gradovima Srbije instalirani sistemi koji služe za isisavanje javnog novca.

Kao rešenje problema učesnici su istakli da je neophodno učešće građana u odlučivanju, javnost u radu donosioca odluka i nezavisno i efikasno sudstvo, što trenutno nije slučaj.

Neophodno je probuditi svest građana da je javni novac njihov novac i da imaju pravo i obavezu da kontrološu tokove tog novca.

Primer Požege i hapšenja čelnika je uzet kao dobar primer načina kako inicirati i inspirisati građane da se izbore sa nepravdama i pljačkom zajedničke imovine i da se njihov glas čuje.

To je početak procesa menjanja društva, veliki problem su više instance koje slučajeve zloupotrebe javnih para treba da procesuiraju i kazne“, čulo se na tribini.

Zato je bitno udruživanje lokalnih udruženja u Građanski front, na taj način uticaj građana postaje veći , a mogućnosti pritisaka raznovrsniji.

Najvažniji zadatak Građanskog fronta je promena društvenog sistema, jer uspostavljeni sistem u proteklih 30 godina smatra građane osobama drugog reda, uskraćujući im garantovana prava, a obraća im se samo tokom izbornih kampanja.

„Taj začarani krug se mora preseći da bi došli do boljitka. Mi smo na početku, na tome ćemo raditi, tome smo i posvećeni. Ova tribina jeste jedan primer našeg delovanja dok se sama asocijacija ne strukturira. A onda zajedno udruženi u borbi da povratimo našu državu. Jer su nam je oteli!“, čulo se u Požegi.

Piše: Đorđe Petković

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.