Tribina pod nazivom “O uticaju društvenih komponenti na udruživanje građana” koju je organizovao  Lokalni front (LF) Valjevo, okupila je profesore sociologije i građanske aktiviste, a puna sala Skupštine grada Valjeva najbolji je dokaz da su Valjevčani zainteresovani da reše nagomilane probleme koje imaju u svojoj sredini. O aktuelnoj situaciji u društvu govorili su Jovo Bakić, Đokica Jovanović, Predrag Voštinić i Predrag Matić.

Lokalni front  Valjevo formiran je 2017. godine, sa ciljem da ukaže i pokuša da reši  probleme koji stanovnici ovog grada imaju u svakodnevnom životu, bilo da su oni infrastruktrni, komunalni, demografski, ekonomski ili politički. U Skupštini grada Valjeva imaju jednog odbornika, Ljubomira Radovića, i kako kažu,  na njemu je najveći teret, jer brani interese svih građana Valjeva.

Predstavljajući LF Valjevo, Predrag Matić, po zanimanju demograf, je rekao da se ovo udruženje priključilo Pobunjenim gradovima i asocijaciji Građanski front, u cilju povezivanja sa udruženjima koja širom Srbije imaju slične ili istovetne probleme i aktivnosti. Saradnja sa ostalim udruženjima u zemlji poboljšaće izglede da se problemi rešavaju ne samo na lokalnom, već i na rupubličkom nivou.

Jedan od učesnika tribine, prof. dr Đokica Jovanović predsednik UPSS Niš, podsetio je da su upravo građani nosioci suverenosti, a da su sloboda i jednakost garantovana i večita prava, mada smo svakodnevno svedoci da ih vlast ne poštuje. Jovanović je pozvao građane da sami, organizovanjem, zaštite svoje porodice, status i demokratsku tradiciju.

Jovo Bakić i Đokica Jovanović

On je podsetio na vreme socijalističkog samoupravljanja, kada je radnik svoju fabriku doživlljavao kao “drugu kuću” , u kojoj se razvijala kultura solidarnosti, tekovina koje se danas nepravedno odričemo i stidimo.

“Samoupravljanje je izgubilo svoju bit kada su “odozgo” počeli da diriguju. Pa čak i u tim dirigovanim uslovima, opastajalo je. Zapitajte se kako je danas radnicima koji rade u kompanijama, da li ih doživljavaju kao “druge kuće”, kazao je Jovanović.

U svom osnovnom značenju reč republika znači “javna stvar” (res publica –lat), podsetio je prof.dr Jovo Bakić. Sve što je  u jednom društvu javno, tiče se svih građana.

“Ako Vučić i njegov brat pokušavaju da privatizuju javna dobra, onda podrivaju javnu stvar, za koju smo svi zaniteresovani. Ako braća, kumovi i prijatelji  podrivaju temelje republike, naše je pravo i dužnost da se pobunimo jer uništavaju i našu budućnost. Republika nismo samo mi, već i naši preci i potomci, od kojih krademo budućnost”, kazao je Bakić.

On je istakao da je vreme da “građani podignu svoj glas i isprave kičmu” da se ta privatizacija republike ne dogodi i dodao:

“Niko to neće uraditi umesto vas, da ga se potomci ne stide. Građanka i građanin Srbije – to bi moglo jako ponosno da zvuči”.

Puna sala SG Valjevo

Predrag Voštinić, učesnik tribine iz Lokalnog fronta Kraljevo, rekao je da svaki građanin ima interes, a u ostvarivanju dela tog interesa (putevi, voda), treba mu pomoć države i zakona. Svedoci smo da ta pomoć izostaje, a umesto zakona postoji zloupotreba.

“Mi smo danas izloženi medijskoj i političkoj manipulaciji i tako postajemo voajeri u sopstevnim životima gde je svaka aktivnost obesmišljena. Mi smo društvo koje je srušilo sve ranije izgrađene vrednosti – nekoga ubiju, nekome uzmu reku, penziju, a sve pod izgovorom da je to zarad višeg cilja”, objašnjava Voštinić.

Govoreći o Građanskom frontu (GF), kao asocijaciji građanskih udruženja sa teritorije cele Srbije, Đokica Jovanović je istakao da je jedna od bazičnih vrednosti oko koje se okupljaju upravo solidarnost, jer  “problem jedne članice GF, postaje problem  svih”.

“Uprkos i stranim i domaćim “gazdama”, pokazujemo da svoje živote držimo u svojim rukama. Da nije solidarnosti, ne bi nas ni bilo. Političke partije nas međusobno svađaju i stavljaju svaka u svoj tabor, a njihovi vrhovi sasvim dobro međusobno sarađuju. Zato nemamo ni malo poštovanja prema njima. Političar je naš sluga, a građani su poslodavci, da vas podsetim da u  svom izvornom značenju i reč ministar znači sluga”, kazao je profesor sociologije i predsednk UPSS  Đokica Jovanović.

Jovo Bakić je podsetio da je Srbija zemlja sa najoštrijim društvenim nejednakostima u Evropi u kojoj svega tri procenta radničke dece ima priliku da stekne visoko-školsko obrazovanje, a svega 15 procenata čini takozvani srednji sloj društva.

“Opozicija nikada neće pobediti na izborima, jer “radi” na 15 procenata građana, dok SNS okuplja mučenike, koji u potpunosti zavise od njih. Ne treba da ih osuđujemo, treba da se izborimo i za njih, jer smo svi u  istom loncu”, rekao je Bakić.

Predrag Voštinić je dodao da danas protestuju ljudi povređenog dostojanstva, a ne oni koji pripadaju najsiromašnijem sloju građana I pozvao Valjevčane na protest.

“Svi su nas izdali, moramo sami”, zaključio je Voštinić.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.