Savez antifašista Vojvodine je 7. jula 2018. održao Svečanu akademiju povodom Dana ustanka naroda i narodnosti Srbije. Akademija je održana u Muzeju Revolucije Vojvodine (Muzej savremene umetnosti Vojvodine). Kao član UPSS-a, Akademiji i polaganju cveća i venca na Iriškom Vencu prisustvovao je i Đokica Jovanović.

Akademiji su prisustvoali predstavnici antifašističkih udruženja iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Program Akademije:

 1. Predsednik Saveza Antifašista Vojvodine, prof. dr Duško Radosavljević
  „Antifašizam – temeljna evropska vredost“
 2. Dramska umetnica, Lidija Stevanović
  „Srem“ Miroslava Mike Antića
 3. Članica Predsedništva Saveza Antifašista Vojvodine, dr Marija Manasijević
  „Žene i antifašizam“
 4. Članica Predsedništva Saveza Antifašista Vojvodine, doc. dr Andrea Ratković
  „O vladajućim predstavama (anti)fašizma u Srbiji“

Posle završetka programa članovi Saveza antifašista Vojvodine su položili cveće i venac na Iriškom Vencu (Fruška).

Pored naglašeno svečarskog karaktera aktivnosti toga dana, uspeli smo da raspravimo i pokrenemo još neke aktivnosti, kao što su: o delatnim modelima participativne demokratije u našim uslovima, a na osnovu jugoslovenskih i srpskih iskustava i teorijskog nasleđa. Ne samo na osnovu samoupravne prakse i iskustva, već i na osnovu prethodnih koncepcija – na primer, od analize demokratskih kapaciteta seoske zadruge koju je dao Svetozar Marković, pa preko kritike autoritarne političke kulture koju je dao Svetozar Pribičević, do savremenih uvida, kako u međunarodnaj teorijskoj i praktičnoj stvarnost, tako i u našem današnjem iskustvu i vrednosnim orijentacijama. Ovaj problem smatramo ključnim pitanjem u ovakvim društvenim prilikama i na osnovu toga ćemo organizovati tribine u želji da o ovom diskursu naše stvarnosti otvorimo javnu debatu.

  

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.