U New City hotelu u subotu 31. avgusta članovi Upavnog odbora UPSS-a sastali su se sa aktivistima udruženja građana Democracy in Europe Organisation (DEO) iz Danske (Kopenhagen). Nakon uvodne reči na engleskom jeziku, članovi UO UPSS-a upoznali su danske aktiviste sa aktivnostima udruženja, uz poseban osvrt na rad niške Toplane. Moderator i prevodilac sa danskog na srpski jezik i obrnuto bio je Zlatko Jovanović, organizator susreta.

Danski aktivisti

Na početku razgovora koji je trajao oko 90 minuta, Dancima je podeljen najnoviji broj biltena „Glas stanara“ na temu rada niške Toplane, a u veoma živom i srdačnom razgovoru, rad UPSS-a predstavili su članovi UO Miroslav Cvetković, Milosav Jukić i Saša Petrović.

Aktivisti DEO bili su vrlo zainteresovani za rad UPSS-a, a na osnovu postavljenih pitanja koja su ciljala pravo u „metu“, više je nego sigurno da su članovi UO uspeli da objasne zašto se udruženje već nekoliko godina bavi radom Toplane. Kako se obračunava cena grejanja, koji se energenti koriste, u kakvom su stanju toplovodi i podstanice, da li džava subvencioniše ranjive socijalne kategorije, samo su neka od pitanja na koja su članovi UO UPSS-a odgovarali.

Milosav Jukić, Miroslav Cvetković, Saša Petrović i Zlatko Jovanović (s leva)

Inače, DEO iz Kopenhagena visoko vrednuje „participatorsku demokratiju“, a zainteresovani su za oblast društvenog i političkog aktivizma. 

“Svake godine u Danskoj organizujemo blizu 100 debata, seminara i panela. Teme koje nas privlače su socijalna pravda, ekologija, obrazovanje, anti-lobizam. Pored tog „debatnog“ dela mi takođe proizvodimo razni nastavni materijal (najviše za srednje škole, kao npr. video-materijal, igre/board games ) i držimo seminare i radionice za nastavnike. Konačno, svake godine organizujemo 10-ak putovanja van Danske. Učesnici putovanja su u najvećem broju članovi naše organizacije, koji redovno učestvuju i u debatama u Danskoj. U pitanju su putovanja drugačija od klasičnog turizma i glavni im je cilj upoznati se sa situacijom u zemljama posete i naročito susreti sa raznim društveno-političkim akterima i aktivistima,” kazao je Zlatko Jovanović, zastupnik udruženja Democracy in Europe Organisation (DEO).

Zlatko Jovanovič ( stoji)

Aktivisti iz Danske imaju prilično iskustva u oblasti aktivizma u svojoj zemlji  kao i želju da podrže rad organizacija i udruženja van Danske, tako da se nadamo da je ovo tek jedan u nizu sastanaka koje će dva udruženja u budućnosti ostvariti.

Na sastanku je prisustvovalo oko 40 aktivista Democracy in Europe Organisation (DEO), nakon Niša, oni će otputovati do Prizrena, Ohrida i Skoplja, gde će se sastati sa makedonskom organizacijom SOS koja se bavi pitanjima protivpravne, divlje gradnje u Skoplju.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.