foto: Jugmedia portal

Nije prošao ni jedan dan od tribine UPSS-a  „Strane direktne investicije: nenaučene lekcije loših đaka’’ gde je rečeno da ne postoji jasna strategija i kriterijumi po kojima se biraju strani investitori, kao i da mogu otići iz zemlje kad god odluče, u Vranju se upravo to i dogodilo. 300 radnika ostalo je bez posla i bez plata, kada je ruski Spilit preko noći i bez objašnjenja jednostavno nestao.

„Ruski investitori nestali iz Vranja“

Bombasto najavljen ruski investitor koji će zaposliti hiljadu Vranjanaca, uz hvalisanje lokalne i republičke vlasti kao izuzetno brižne prema građanima Vranja, ima svoj epilog..

Podsećanja radi, ovaj Ugovor o realizaciji investicije potpisan je u kompaniji „Jumko“ i njime je predviđen zakup 8.000 metara kvadratnih poslovnog prostora kroz adaptaciju nekadašnjih pogona Top Sofe i Trikotaže.

Tada je u razgovoru sa  gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, istaknuto da će u prvoj fazi, ruski investitor uposliti 350 radnika, dok će u drugoj fazi, krajem 2018. godine, biti izgrađen novi objekat od 30.000 metara kvadratnih u Slobodnoj zoni u Bunuševcu, gde će posao naći 1.000 novih radnika.

A onda je investitor, poput Hudinija ili Dejvida Koperfilda jednostavno – nestao.

Da li će vratiti uzeta sredstva (subvencije od nekoliko hiljada evra) za zaposlenje Vranjanaca? Da li će isplatiti plate radnicima?

Odgovor je više nego jasan.

Šta sada kaže rukovodstvo Vranja?

Rukovodstvo grada je iznenađeno odlukom da je ova ruska kompanija takoreći preko noći iznela mašine iz svojih proizvodnih hala i nestala – kaže Veličković.

„Veličković kaže da gradska vlast na svaki način pokušava da stupi u kontakt sa rukovodstvom Spilita, ali da na njihove pozive niko ne odgovara“.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.