UPPS obaveštava javnosti da je na sednici Nadzornog odbora JKP „Gradska toplana“ (22.aprila 2019. godine) usvojena Inicijativa o potrebi javno-privatnog partnerstva JKP „Gradska Toplana“ Niš sa privatnim partnerom. Inicijativa je usvojena bez obrazložene analize rada Toplane i ukazivanja na eventualne probleme koje ovo javno preduzeće ima. UPSS postavlja pitanja i Toplani i javnosti Niša, kakvo je to “usko grlo” koje ne može da se prevaziđe bez privatnog partnerstva, šta bi se sa tim partnerstvom uradilo, šta bi dobila Toplana, a šta građani i kako bi se ta, de facto, privatizacija odrazila na cenu koštanja toplotne energije? Bez odgovora ostaje i pitanje: kako je izveden zaključak da Toplana nema sredstva a da se pri tome ne zna (niti postoji bilo kakva procena), o kolikom sredstvima se radi?

Investicije kao izgovor

UPSS skreće pažnju javnosti i na veliku neistinu u dokumentu Toplane:

„Nažalost, Toplana nije u mogućnosti da investira u rekonstrukciju dela toplotnih izvora i proizvodnje toplotne energije, obzirom da nije u mogućnosti da iz prihoda pokrije troškove investicija iz redovnog poslovanja, a novo zaduživanje kod komercijalnih banaka ili razvojnih banaka bi joj narušilo likvidnost“.

Istina je, međutim, da Toplana nikada nije investirala u bilo koju opremu. Svi troškovi investicija pokriveni su kreditom koji je, sa pripadajućom kamatom, ulazio u cenu grejanja, a koju su plaćali korisnici – građani Niša. Dakle, kupci toplotne energije su ti koji plaćaju troškove investiranja, a Toplana je uvećavala te troškove svojim neodgovornim ponašanjem, o čemu jasno govori i nalaz DRI.

Podsećamo javnost na rekonstrukciju Toplane „Jug“ i nastale havarije po njenom puštanju u rad. Tada je za rekonstrukciju dva kotla potrošeno oko 300 miliona dinara, a ta toplana proizvodi toplotnu energiju dva puta veću nego sve navedene toplane zajedno.

Gde su pare?

Pokazaćemo samo na jednom primeru da para ima i to preko troškova JKP „Objedinjena naplata“ .

Ako bi Toplana uskladila svoje poslovanje sa Zakonom o energetici i Zakonom o zaštiti potrošača, troškove prema Objedinjenoj naplati, koji iznose oko 70 miliona dinara na godišnjem nivou, ne bi imala.

Ako znamo da se svi investicioni krediti uzimaju na najmanje pet godina, za pet godina troškovi Objedinjene naplate iznose oko 350 miliona dinara! Time dolazimo do zaključka da Objedinjena naplata za pet godina „pojede“ celu toplanu Jug!

Dakle, para ima i UPSS ima dokaze da bi ih bilo mnogo više kada bi rukovodstvo Grada i Toplane vodilo računa o javnom, a ne ličnom interesu.

Toplana na Mašinskom fakultetu- ekstra profit

U Nišu, pored JKP „Gradska toplana“ postoji i toplana na Mašinskom fakultetu koja snabdeva novoizgrađeno naselje.

Gradsko veće Niša nikada nije posebno određivalo cene za korisnike toplotne energije Mašinskog fakulteta, već se primenjuju iste cene kao i za korisnike daljinskog grejanja Gradske toplane.

To znači da Mašinski fakultet (MF) naplaćuje troškove Objedinjene naplate, iako svojim korisnicima račune naplaćuje samostalno, čime ostvaruje ekstra profit.

Tako u cenu fiksnog dela ulaze i plate za 240 zaposlenih, a poznato je da MF nema toliko zaposlenih. Još jedan ekstra profit.

Gradska  Toplana  u cenu daljinskog grejanja obračunava i oko stotinu miliona dinara „obezvređenih potraživanja“ koje MF nema. Još jedan ekstra profit. U ovu cenu ulaze i krediti koje MF nema.

UPSS postavlja pitanje: hoće li se na isti način obračunavati cena kotlarnice koja uđe u javno-privatno partnerstvo i hoće li toplana smanjiti broj zaposlenih, jer će se smanjiti njen obim proizvodnje?

Privatizacija Toplane sa poznatim „kupcem“ 

 UPSS sumnja da je odluka o javno-privatnom partnerstvu Toplane doneta iza zatvorenih vrata i da se „kupac“ već zna, a da se procedura sprovodi kako bi se imitirala „zakonitost“ u radu.

Ubeđeni smo da iz tih razloga ne postoji nikakav parametar koji će ukazati kolika su sredstva potrebna za rekonstrukciju toplana.

Sve podseća na već viđene privatizacije u Srbiji gde će „kupac“ kupiti našu imovinu našim parama. Ne tako davno imali smo „privatizaciju“ Niške televizije. Neposredno pre „kupovine“ NTV za 9,8 miliona dinara „kupci“ su kroz „sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa“ od Grada dobili 39 miliona dinara. Sada ta televizija skoro isključivo živi od sredstava iz javnog sektora. Teško je biti privatnik u Nišu? Ne, nije.

Koje su opasnosti za korisnike toplotne energije nakon delimične privatizacije Toplane?

1. Korisnik grejanja nema pravo da odbije uslugu

2. Proizvođač toplotne energije može odrediti cenu koju hoće. Gradsko veće može smanjiti cenu, ali razliku mora nadoknaditi proizvođaču! Dakle, korisnici će svakako platiti cenu koju je odredio proizvođač, samo je pitanje da li će je platiti kroz račun za grejanje ili delom kroz račun a delom kroz porez.

3.Da li privatni proizvođač ima ograničenje u iznosu svoje plate? Nema. Setimo se Karića i Mobtela: zaposlio je članove svoje porodice i svi su imali platu od po nekoliko stotina hiljada evra. Te plate ulaze u cenu grejanja, prema važećem pravilniku o ceni grejanja. Time će privatnik odmah vratiti „svoju“ „investiciju“.

Privatizacija zaječarske Toplane

Kao primer navodimo iskustvo privatizovane Toplane u Zaječaru, kada je vrlo brzo nakon prvatizacije cena grejanja dostigla astronomsku vrednost, za građane je uvećana 50%, a za pravna lica neverovatna 4 puta (400%)!

Ko to može da plati? Pri tom nema pravo da kaže „ne želim tu uslugu“!

Šta nam još pokazuje primer Zaječara?

Grad je dužan da obezbedi grejanje korisnicima toplotne energije, a privatnik jednostavno kaže „nemam energente“. Onda Grad kupuje energente privatniku, a on naplaćuje kupcima grejanje!

Čak je i Toplana u Nišu je „pozajmila“ mazut Toplani u Zaječaru u vrednosti od 10 miliona dinara. Naravno, taj mazut nikada nije vraćen niti plaćen, ali je naplaćen od korisnika grejanja u Nišu.

UPSS upozorava da je sa postojećim pravnim propisima, postojećim ponašanjem i postojećim rukovodstvima svaka pomisao na privatizaciju ravna činu samoubistva. Svi naši stanovi biće njihovi, tu cenu daljinskog grejanja neće imati ko da plati.

UPSS ultimativno traži od rukovodstva Toplane i Grada Niša da odmah prekinu postupke otimanja imovine građana i da pred građane jasno izađu sa odgovorima:

1. Kolika su sredstva potrebna za funkcionisanje Toplane i za šta će ona biti upotrebljena?

2. Da li se kroz cenu grejanja, racionalizacijom troškova Toplane i radom u skladu sa zakonom, mogu obezbediti ta sredstva?

3. Kako će se obračunavati cena toplotne energije u narednom periodu?

4. Da li će korisnik toplotne energije imati pravo da odbije uslugu, ukoliko mu ponuđena cena daljinskog grejanja ne bude odgovarala?

UPSS insistira da učešće građana u izradi svakog dokumenta vezanog za javno-privatno partnerstvo mora biti obavezno, jer se radi o njihovoj imovini.

Usvojenu Inicijativu o potrebi javno-privatnog partnerstva JKP „Gradska Toplana“ Niš sa privatnim partnerom možete pročitati OVDE.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.