Na sednici Skupštine grada održane 09. 06. 2017. godine, većinom prisutnih odbornika (28 od ukupno 61) usvojena je odluka o „Elaboratu“ o otuđenju zemljišta radi izgradnje akva parka.
Mi smo u više navrata pisali o tome
(istorijat,
ko je to izrazio „nameru“ da gradi akva park,
da ta firma ne postoji na lokaciji na kojoj je registrovana i da nema nikakve veze sa dotičnom firmom iz Budve).
Na Skupštini ni jedna naša tvrdnja ili pitanje nisu dobili odgovor.

Odmah se videla želja bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika da se usvoji „Elaborat“ i  da se krene u postupak otuđenja zemljišta bez ikakve nadoknade. Verovatno je to jedini takav slučaj u Srbiji. Možda i u svetu.

Zoran Perišić je ustvrdio da strane firme, pri „investiciji“ u Srbiji, moraju registrovati firmu kod nas da bi mogle da rade posao. Time je doveo u zabludu odbornike Skupštine grada da je neka strana firma registrovala svoje predstavništvo u Beogradu, aludirajući na firmu, sa istim imenom, koja je u Budvi gradila akva park.

Firma AQUATERRA SOLUTIONS DOO BEOGRAD-ZVEZDARA nije nikakvo predstavništvo neke strane firme već privatna firma stranog državljanina. Ta firma nema nikakve veze sa firmom AQUATERRA SOLUTIONS iz Budve jer su vlasnici potpuno različiti. Vlasnici firme iz Budve su N4 Foundation (25%), ADVENT EAST ESTATES S.R.O (50%) i TRAKOM FOUNDATION (25%) ili, kako drugi pišu, radi se o „ruskom kapitalu“ a vlasnik firme AQUATERRA SOLUTIONS DOO u Beogradu je Sahret Hajdarpašić, za koga Perišić tvrdi da je „počasni konzul Turske“, iliti „počasni konzul Nikaragve“ po Nušiću.

Da se radi o vrlo sumnjivom poslu govore podaci do kojih smo došli čitanjem onoga što pišu mediji. Sahret Hajdarpašić je predsednik upravnog odbora AQUATERRA SOLUTIONS iz Budve, dakle, on je zaposleno lice ali ne i vlasnik firme. Za izgradnju akva parka u Budvi firma AQUATERRA SOLUTIONS iz Budve je dobila zemljište u zakup na 30 godina po ceni od 240.000 evra godišnje. Po isteku zakupa zemljište se vraća u posed opštine Budva.

Izvesni Sahret Hajdarpašić se javlja i kao izvršni direktor ULCINJ AQUA PARK&ENTERTAINMENT-a , preko koje je turska firma POLIN dostavila ponudu na tender, i sklopio ugovor o izgradnji akva parka u Ulcinju. Zemljište je dato u zakup na 30 godina po ceni 1,1 evro po m2 na površini od 25.300 m2. Od posla se odustalo zbog „nerešenih imovinskih pitanja“.

Već smo pisali da je u Vrnjačkoj Banji izgrađen akva park izdavanjem zemljišta u zakup na 30 godina i da će cena zakupa biti 1,5 miliona evra i da po isteku zakupa zemljište i sve izgrađeno na njemu prelazi u vlasništvo opštine Vrnjačka Banja.

Dakle, jedino u Nišu se zemljište poklanja! Kako je za otuđenje zemljišta potrebna saglasnost vlade Republike Srbije UPSS će se obratiti vladi sa zahtevom da Vlada odbije ovakav naum.

Kako sada stvari stoje? Evo.

  • Za otuđenje zemljišta, po Statutu grada Niša, potrebna je odluka većine od ukupnog broja odbornika Skupštine grada. Kako je odluku o „Elaboratu“ usvojila većina od prisutnih odbornika (28) a ne većina od ukupnog broja poslanika (31) to je Skupština grada usvojila „Elaborat“ ali ne i otuđenje zemljišta. Time niko iz Grada Niša ne može zahtevati od Vlade Republike Srbije saglasnost za otuđenje zemljišta u javnoj svojini jer za to nema odluku Skupštine grada Niša.
  • U svim dosadašnjim tenderima za izgradnju akva parka na javnoj površini zemljište je izdavano u zakup na 30 godina i to po tržišnoj ceni.
  • Procenjena vrednost zemljišta sa komunalnim opremanjem je preko 300 miliona dinara a broj zaposlenih na neodređeno vreme biće 40! Time se investitoru daje, do sada nezabeleženih, 60.000 evra po zaposlenom!

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde