U Beogradu je 10. 02. 2018. godine održan sastanak Građanskog fronta. Pored članica Građanskog fronta (Ne da(vi)mo Beograd,  Lokalni front Kraljevo i UPSS Niš) sastanku je prisustvovao i predstavnik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Dnevni red:

  1. Podrška Inicijativi Ne da(vi)mo Beograd za učešće na izborima za grad Beograd.
  2. Usklađivanje daljih akcija u vezi javnog sektora.

Učesnici sastanka su dali nedvosmislenu podršku inicijativi Ne da(vi)mo Beograd za učešće na izborima kao nosiocima promena koje dolaze. Uključivanje građana u sve društvene procese, naročito u one u kojima se odlučuje, nezavisno i samostalno u odnosu prema na političkim partijama, je neminovno, kao što je neminovna i mnogo veća kontrola rada vlasti. Ulaskom ove građanske inicijative u Skupštinu grada Beograda ti ciljevi bi bili ostvariviji. U cilju lakšeg upoznavanja građana sa namerama inicijative Ne da(vi)mo Beograd danas je opremljen prostor za „izborni štab“ Inicijative u Beogradu i on je počeo sa radom.

Takođe je dogovorena dalja saradnja po pitanju cene grejanja i rada toplana jer taj problem jednako muči sve korisnike grejanja u Srbiji. I taj problem je detektovan kao najurgentniji u sklopu velikih problema u javnom sektoru uopšte.

Kompletan snimak sastanka objavićemo po obradi video materijala.

Iza scene – ono što ne vidite.

Ljubazno pozvani od domaćina da dođu malo ranije od početka sastanka predstavnici UPSS-a su se odazvali pozivu. Po dolasku u nove prostorije zatekli smo domaćina Dobricu Veselinovića, prvog na listi inicijative, i nikog više. Prazan i neuređen prostor. Na zidu okačen papir A4 formata sa spiskom „šta uraditi“. Velika je verovatnoća da je spisak pravila Ksenija Radovanović, nosilac liste inicijative, učesnik akcije „žene su ravnopravne ali ne i mupkarci“.  Nameštaj se morao namestiti a ko drugi da ga namešta nego prisutni, tj. gosti. Počelo je sa premeštanjem troseda, nameštanjem stolica i ostalog, kako je navedeno u spisku obaveza okačenih na zidu.

Po završetku nameštanja prostora, na jedan telefonski poziv, „odjednom“ i „sasvim slučajno“, se pojaviše svi domaćini. Miloš Injac, zadužen u Inicijativi za „uterivanje potpisa podrške“ je izvršio pregled izvedenih radova. Nije bilo značajnijih primedbi. Potom se pristupilo fazi 2, „smanjenje broja gostiju“. Dobrica Veselinović, u ulozi kafe kuvarice, je gostima skuvao kafu.

Iskusni članovi UPSS-a, znajući kulinarske sposobnosti dotičnog, su odmah reagovali, „hvala ne mogu, ne pije mi se“. Time je faza 2 propala. Zabrinuti „mladi naučnik“ inicijative, Marko Aksentijević, povlači se u odvojeni prostor i počinje računanje „koliko će koštati obećani ručak, pošto su svi gosti preživeli kafu”.

Po završetku sastanka gosti su odvedeni u najbližu kafanu i počeo je obećani ručak „prazan tanjir“. Sa slike se jasno vidi da se pila voda i čaj. Jedino je Miloš Injac, kao sportista i pristalica zdrave ishrane, uzeo pivo.

Ručak je bio obećavajući, nosio je privlačan naziv „Orlovo gnezdo“. Kada je stigao odmah se videlo da je orao davno odleteo, malo jestivog perja je ostalo.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.