Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš, najoštrije osuđuje najnoviji slučaj nasilja nad slobodom medija.

Portal „Južne vesti“ iz Niša je (5. 3. 2018) objavio sledeću vest:
Pretili glavnom uredniku „Južnih vesti“, pa ga tužili i traže 700.000. U vesti je objavljeno sledeće: „Nakon što im je uslovna zatvorska kazna za ‚ozbiljne pretnje‘ koje su uputili uredniku Južnih vesti Predragu Blagojeviću preinačena u oslobađajuću presudu, pukovnik Dobrivoje Stanimirović i privatni detektiv Mija Janković su podneli protivtužbe protiv Bla-gojevića zbog ‚povrede časti i ugleda‘. Za ovo, navodi se u tužbi, traže po 350.000 dinara.“
Tužioci smatraju da je urednik Južnih vesti „vršio javnu ‚prozivku‘ tuženika-protivtužioca“ time što je suđenje koje je „započelo početkom aprila 2013. g… tužilac javno preko internet portala ‚prenosio‘ ugrožavajući na taj način čast i ugled tuženika-protivtužioca.“

U ovom slučaju na delu je tek još jedna demonstracija sile nad Južnim vestima zato što su izveštavale o događajima od interesa za javnost.

Po svemu sudeći, tuženici-protivtužioci žele da u javnosti deluju tajno.

Udruženi pokret slobodnih stanara i ovom prilikom zastupa zakonsko i moralno pravo medija da istinito obaveštavaju javnost o svim relevantnim događajima.

Bez slobodne i kritičke štampe (te i kulture slobodne i kritičke debate) društvo će se sunovratiti u zajednicu pokornih podanika.

Pozivamo javnost u Nišu i u Srbiji da se oglasi povodom još jednog pokušaja suspendovanja slobode u našem društvu.

U Nišu, 5. marta 2018. godine

Udruženi pokret slobodnih stanara, Niš