Savez antifašista Vojvodine (SAV) najoštrije osuđuje ispade Srpske radikalne stranke i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, te poziva nadležne državne organe da preduzmu sve zakonom i Ustavom predviđene mere kako bi sprečili da ova politička organizacija i njen predsednik nastave da nanose nenadoknadivu štetu građanima Republike Srbije.

Prisustvo osuđenog ratnog zločinca u Skupštini Srbije, osim što je protivpravno, vrlo je opasno po samu instituciju Skupštine, koja ne sme biti pozornica za raspirivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti i mesto sa koga će se upućivati pretnje drugim narodnim poslanicima.

Srpska radikalna stranka i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj su, najpre pretnjama koje su upućene narodnim poslanicima Tomislavu Žigmanovu i Nenadu Čanku, organizovanim napadom na narodnu poslanicu Aleksandru Jerkov, a zatim i napadom na delegaciju strane države, jasno pokazali da predstavljaju neprijatelje demokratije, te da rade na urušavanju svih načela na kojima je Ustavom proklamovano da se zasniva Republika Srbija.

Posebno osuđujemo najavu održavanja mitinga u Hrtkovcima od strane Srpske radikalne stranke i pozivamo državne organe da ovakav skup zabrane. Takva vrsta skupa morala bi biti zabranjena u bilo kom mestu, a pogotovo u Hrtkovcima, jer bi njegovo održavanje predstavljalo ruganje žrtvama ratnog zločina i to od strane osuđenog ratnog zločinca. Ističemo da Vojvodina ne sme biti poligon za izazivanje i raspirivanje bilo kojeg oblika mržnje i diskriminacije po bilo kom osnovu.

Ukazujemo nadležnim državnim organima da se u gore navedenim radnjama stiču obeležja više krivičnih dela koja se gone po služenoj dužnosti, te pozivamo iste, da pokretanjem odgovarajućih postupaka zaštite građane Republike Srbije od osuđenog ratnog zločinca i njegove političke organizacije.

Delovanje političkih organizacija koje je usmereno na  kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje predstavlja razlog za zabranu političke organizacije. Pozivamo Republičkog javnog tužioca da pokrene postupak kako bi Ustavni sud ispitao postoje li razlozi za zabranu Srpske radikalne stranke.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine
dr Duško Radosavljević