Na sastanku održanom na brdu kod Kraljeva, članice Građanskog fronta, asocijacije građanskih pokreta i inicijativa, najavile su aktivnije političko delovanje kako bi ponudile nove politike, i tako odgovorile na ogromno nezadovoljstvo građana postojećom vlašću, kao i nepostojanje adekvatnog opozicionog delovanja i zaštite građana od kriminalizovane vlasti.

Građanski front čine organizacije koje su nastale u direktnoj borbi protiv samovolje vlasti, protiv otimanja javnog dobra, uništavanja institucija, instrumentalizacije pravosuđa, medijske kontrole, cenzure i korupcije koje su naše građane dovele u situaciju da se bore za najosnovnije životne potrebe, naše gradove devastirale, a društvo dovele u predpolitičko stanje u kome jači vladaju slabijima.

Serija građanskih protesta koji su se dešavali u protekle dve godine u mnogim gradovima Srbije, od Niša i Beograda, preko Požege i Kraljeva do Zrenjanina i Novog Sada, pokazuju da je potencijal i želja građana za promenom ogromna. Nakon decenija u kojima su partije izneverile poverenje građana, traže se novi načini političkog delovanja i organizovanja u kojima su nedopustive netransparentne i centralizovane odluke malog broja ljudi odvojenih od problema i potreba građana, koji štite interese sopstvenih elita, a koji se uvek lome preko leđa građana.

„Uprkos ogromnoj kontroli, ucenama, pritiscima i pretnjama kojima se vlast obrušava na sve one koji ne žele da ćute i okreću glavu, sve je više onih koji se ne plaše i koji su spremni da se bore za društvo dostojno života građana. Želimo da podržimo sve ove borbe i da ne dozvolimo da ih vlast uguši. To ujedno znači da ove težnje podrazumevaju uspostavljanje socijalne sigurnosti unutar građanstva, koje kao sredstvo za realizaciju takvog cilja ima jedino svoju solidarnost, kojom se može savladati postojeća društvena nepravda, nastala kriminalizovanim partijskim formacijama“ – izjavio je Vladimir Marović iz Lokalnog fronta iz Kraljeva, jedne od članica Građanskog fronta.

„Želimo društvo u kome ima ko da nas leči kada smo bolesni, u kome imamo jednake šanse za obrazovanje, u kome imamo gde da živimo, u kome imamo posao za koji smo adekvatno plaćeni, u kojem niko nije isključen i diskriminisan i u kome postoji mogućnost ličnog razvoja svakog našeg građanina. Ničiji profit i nikakav interes ekipe bliske vlasti ne sme biti iznad toga. Građanski front je prilika da na tome radimo zajedno sa našim kolegama iz svih gradova Srbije“- poručio je Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

„Kao što smo se kroz UPSS zalagali za participativno uključivanje građana u donošenje odluka od javnog interesa ili za socijalnu sigurnost i punu zaposlenost, sada želimo da sa drugim organizacijama u okviru Građanskog fronta ponudimo alternativu postojećem sistemu. Postoje brojna pitanja razvoja naše države kojima se u radu naših organizacija nismo bavili, a Građanski front će ih objeditini i staviti u polje levice i levih ideja gde postoji velika praznina delovanja.“ – poručio je profesor Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša.

Građanski front poziva sve građane da se ne plaše, poziva građane da podignu glas i da nam se pridruže u pravednoj borbi koju pokrećemo za naše gradove i našu državu.

Građanski front
Lopatnica, 28.04.2018. godine

1 komentar

  1. Samo napred ali bih savetovao manje pominjanja promene vlasti a iznošenje više zahteva za aktiviranje i poštovanje postojećih demokratskih institucija što će biti razumljivo i privlačno mnogo širem krugu građana svih godina i slojeva i angažovanje mladih…

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.