Korisnici toplotne energije u Nišu su stavljeni van zakona i vlast, preko svojih poslušnika, vrši atak na njihovu ekonomsku moć, ne birajući sredstva. Protiv kupaca toplotne energije sve je dozvoljeno. Kupca nema ko da zaštiti a kupac nema ni pravo da odbije nametnutu robu ili uslugu, iako mu to pravo garantuju zakoni.

U potpunom medijskom mraku kupac ne može ni da sagleda razmere svoje štete.

            Vlada Republike ništa ne čini povodom zaštite korisnika grejanja. Skidajući odgovornost sa sebe šalje dopise Gradu i Toplani, ali je ne interesuje da li njene zahteve gradska vlast i toplana realizuju.

           Osvrnimo se na odluku Gradskog veća da odjednom prihvati sve cene, koje jec toplana razrezala. I to primenila pre odluke Gradskog veća i pre prethodnog informisanja potrošača, na šta je zakonom izričito obavezana. Zašto tek sada?

Pa jednostavno je, nisu znali koliko maksimalno mogu da zavuku ruku u džep građana. Sačekali su da prođe grejna sezona. Računaju vlast i toplana. ukoliko pre toga bude pobune građana oni bi za koju paru smanjili cenu i prikazali sebe kao velike dušebrižnike. Kako pobune nije bilo usvojili su cene koje je toplana već razrezala (ponavljamo ne pitajući nikoga i ne obaveštavajuće svoje koristike o namerama). Verovatno su razočarani što nisu odredili još veću cenu.

           Njih zakon ne interesuje, ne interesuje ih da li građani mogu i hoće da plaćaju njihove prohteve. U epicnetru su samo lični, a onda, koliko ostane, i partijski interesi. „Boriće“ se oni za interes građana do poslednjeg dinara u džepu građana.

To što su pokrenuti prekršajni postupci protiv toplane i odgovornih u toplani, to što je nalaz Državne revizorske institucije izuzetno negativan, što je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Toplane zbog zloupotrebe dominantnog položaja njih ne interesuje. Ne interesuje ih ni zahtev Ministarstva rudarstva  energetike da „hitno“ preispitaju sve svoje donete odluke o cenama grejanja u 2015/2016. i 2016/2017. godini. Sve što ih interesuje su pare građana koje će potom koristiti za podmirivanje svojih potreba.

Ali ih itekako interesuje da zabrane plaćenu i najavljenu tribinu UPSS-a o kardinalno lošim rezultatima „poslovanja“ toplane. Itekako su hitri u zabrani tribine (koja je ugovorena i unapred plaćena) na kojoj bi građani bili upoznati sa nalazima Državne revizije (dakle, državnog organa) i na kojoj bi građani razgovarali o samoodbrani pred permanentnim nezakonitim atakom vlasti i toplane na njihov, sve mršaviji, porodični budžet.

Naravno, UPSS će održati ovu tribinu čim obezbedi neki od javnih prostora. Jer, svi javni rostori, gde se građani slobodno mogu okupljati, što im garantuje i Ustav Srbije, su za tribine UPSS-a, samovoljom vlasti koja krši zakone ove zemlje, zatvoreni.

            Na nama građanima je da odlučimo šta dalje: pokorno posmatrati bezočnu otimačinu ili pružiti otpor.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.