Srbija je zemlja koja oduvek obiluje dešavanjima. Unutrašnja dinamika srpskog društva je takva da na videlo stalno izbacuje podele i sukobe, ali i divne primere hrabrosti i solidarnosti.

Srbija je polarizovana, društveno raslojena i siromašna, to je zemlja tužnih ljudi.

Kritička svest je sa namerom prognana, jer autoritarne vlasti, koje su kod nas gotovo pravilo, ne trpe kritiku.

Metode naših ugnjetivača su se menjale vremenom, a ogroman deo istorije je sudbina progonanih, mislećih i darovitih ljudi.

Misleći i humanih ljudi su retko umirali prirodnom smrću i retko su sahranjivani u zemlji u kojoj su se rodili. Progon je počeo sa Sokratom, Budom, Isusom i nastavio se na sve slobodnomisleće umove do današnjeg dana.

A opet, niko više od tih divnih duhova nije više učinio za humanizaciju društva i epohe u kojoj se živelo.

Naši slobodnomisleći preci su dobro znali da je osvajanje slobode dugotrajan proces i da je za njega neophodno podneti i žrtvu.

Oni/e su stvorili filozofiju, etiku, logiku, humanističke nauke, oni spašavaju i civilizuju ljudska bića. Zato je čast biti prognanik robovlasničkih, autoritarnih režimima.

Jovo Bakić se svojom iskrenošću, doslednom borbom za socijalnu pravdu i sigurnost, odavno našao na listi prognanih.

U krizu svih vrednosti Srbija je duboko upala devedesetih godina, kada je režim Slobodana Miloševića shvatio da mu kič može postati moćno oružje u pasivizaciji i zaglupljivanju naroda.

Tada je uletom Vojislava Šešelja i ostalih „Šešelja“ u politički prostor, došlo do vulgarizacije najveće svetinje demokratije Narodne skupštine, gde se govor pretvorio u rečnik uvreda i primitivizma.

Taj govor koji je „vojvoda“ uspostavio, postao je matrica za međusobno ophođenje, tako da je danas, trideset godina kasnije, došlo do potpune tabloidizacije svega.

Kič kultura je danas u svom zenitu, a rečnik uvreda je postao pravilo u javnom govoru i sredstvima javnog opštenja, a sve je postalo rijaliti!

U takvoj atmosferi se odvija promocija knjige „Evropska krajnja desnica (1945-2018)“ sociologa Jove Bakića.

Sama činjenica da je reči o obimnoj knjizi, ukazuje na to da desnica u Evropi ima veliko nasleđe.

U prepunom Dorćol-placu odražana je promocija na kojoj su, pored autora, govorili još i jedan od najvećih naučnika u polju društvnih nauka, sociolog Todor Kuljić, izdavač i glavni urednik Clia Zoran Hamović, profesor politikolog Nebojša Vladisavljević i profesor filozofije Miša Đurković.


Govoreći na promociji Zoran Hamović je istakao da je Bakićeva knjiga najbolji vodič za razumevnje desničarskih ideologija.

„Postoje oni intelektualci koji oblikuju istinski budućnost i koji ne pišu samo dobre knjige nego se u skladu sa njima i ponašaju, to je danas velika retkost, ta vrsta čestitosti postaje sve ređa, jer je gustina opasnosti sve veća“, kazao je Hamović.

Profesor Kuljić je naglasio da je Bakić uradio hazarderski posao. Prva antiteza je između podela na levicu i desnicu i po njemu je važna i dalje. Druga važna antiteza na kojoj počiva Bakićeva knjiga je između forme i sadžaja. Knjiga je komparativna sociološko-istorijska studija i u njoj preovladava komparativni pristup. Naredna antiteza je ona između događaja i procesa. Sadržaj nije događajno deskriptivan, a Bakić traži sintezu. Sledeća antiteza je ona između lokalnog i globalnog.

Pisac prati lokalne procese, ali i trans-nacionalna preklapanja npr. kod otpora migrantima. Takođe, Kuljić primećuje da Bakić ističe antagonizam društvenih grupa. Iako je taj pojam prevaziđen danas, značajan je za izučavanje desnice.

„Jovo Bakić je osetio da je za analizu desnog ekstremizma najvažnije ono što se prećutkuje, ne govori o EU, on govori o kapitalizmu EU. Iako deluju srodno, to su dva opečna pojma“, istakao je Kuljić.


Politikolog Nebojša Vladisavljević je rekao da knjiga odskaće od akademskih pisanih knjiga.

Pisana je jasnim stilom i dostupna većem broju čitaoca, dok sam angažman Bakića omogućava da knjiga dopre do velikog broja ljudi„, rekao je Vladisavljević na promociji.

Profesor filozofije Miša Đurković pohvalio je ogroman uložni rad na pisanju knjige uz detaljnu analizu ogromnog materijala. Takođe je uputio poziv na debatu o ovim temama.

„Jovo je odstupio od mejnstrim tumačenja i napravio jasnu diferencijaciju između radikalne i ekstremne desnice“, Đurkovićevo je mišnjenje.

Zanimljiva je bila i njegova misao „da se čitav mejnstrim politički pomerio u levo“. Najveću kritiku iznosi na to što je, po njegovom mišljenju, izostala analiza programa stranaka desnice.


Autor knjige, Jovo Bakić, naglasio je da je padom berlinskog zida nestao strah među kapitalistima, kao i strah od socijalne revolucije. Od tog trenutka dolazi do eksponencijalnog rasta društvenih nejednakosti u centru kapitalizma.

Ovaj rast nejednakosti pokazuje da se ne može govoriti o demokratijama.

Desničari pod demokratijom podrazumevamju prvo sebe, postaju evropska tvđava koja je protiv multikulturalnosti, dok za autora to predstavlja negaciju ljudskosti.

Bakić objašnjava kako se desnica prilagodila promenama u društvu, jer je nekad javno delovala antisemitski, a danas to zamenjuje islamofobijom, koja je ,nažalost, prihvaćena.

Desničari su dobro izučili političku korektnost i uspevaju da ispune svoje ciljeve.

Bakić je dao i brojne primere širom Evrope koji pokazuju način na koji se desnica danas podupire popularizmom.

Osvrnuo se na uticaj Rusije na Balkanu. Po njegovim rečima, Rusija je još uvek pod sankcijama, pa je njen interes da deluje recipročno. Iz tog razloga joj više odgovara nestabilnost na Balkanu.

Promocija Bakićeve nove knjihe prošla je vrlo zapaženo, a tema kojom se bavi, uvek je aktuelna.

Upoznavanje istorije evropske desnice, metode i populizmom koji koristi, obavezno su štivo za svakog ko želi da razume načine delovanja ideoloških protivnika.

Ostaje nada da će to razumevanje iznedriti nove i inventivnije načine,za borbu protiv desnice.

Nova knjiga „Evropska krajnja desnica (1945-2018)“ sociologa Jove Bakića promovisana je u Beogradu, u petak 28. juna u Dorćol Placu.

Piše: Borisav Prelić

Promocija nove knjige Jove Bakića u Dorćol placu

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.