Udruženi pokret slobodnih stanara i Centar za politike emancipacije vas pozivaju da se prijavite za učešće u Školi socijalizma, programu koji će biti organizovan tokom proleća 2019. godine u Nišu.

Prijavu poslati najkasnije do 10. marta 2019. putem formulara koji se nalazi na linku: https://goo.gl/forms/YoddJ7KgEB2Dd8jB3  

Niš danas kao da živi u ruševinama jedne drevne civilizacije. O životu ove civiizacije svedoče njene građevine – (danas prazne) fabričke hale, spomenici, škole, institucije – i poneki preostali zapis, sačuvan od zaborava („Dobrodošli u grad elektronike!“). Priče o njoj prenose se kroz lične i porodične mitologije, a njena kultura još uvek prožima svakodnevni život Nišlija i Nišlijki. Ime ove civilizacije je, međutim, potisnuto iz javnog pamćenja. Njeno ime je socijalizam.

Niš je danas grad ogromne nezaposlenosti, loše plaćenog rada i eksploatacije. U Nišu danas, najviši državni zvaničnici slave otvaranje fabrika u kojima radnici nose pelene za odrasle. Drugačije, govore nam, nije moguće. Sećanje na drugačiju stvarnost, baš kao i mogućnost drugačije budućnosti, sistematski se potiskuju. Zaboravite na siguran posao, dostojanstvenu zaradu, socijalnu sigurnost, besplatno školovanje.

Zadatak studija socijalizma je borba protiv ovog sistematskog potiskivanja i ponovno otkrivanje ideje da je drugačija stvarnost moguća. Kroz seriju predavanja i razgovora, pokušaćemo zajedno da dođemo do dogovora na pitanje šta je nekada bio socijalizam, kako izgledaju socijalističke ideje danas, i kako bi mogla izgledati socijalistička alternativa aktuelnom neoliberalnom poretku.

Učešće u programu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama kojima ćemo se baviti, ali je važno da učesnici i učesnice škole budu redovni i posvećeni zajedničkom radu.

Program je realizovan uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung – Southeast Europe.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.