Vlast je udarila na „Južne vesti“, najuticajni slobodni medij u Nišu, sa namerom da i ovo, glasilo slobodne misli u našem gradu, uguši.

Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša polazi od činjenice da je unutrašnja sloboda društva temelj demoktarije. Neizostavni deo slobodnog društva su slobodni mediji. Duge i teške su borbe za slobodu nauke, umetnosti, političkog mišljenja, religijskog ili nereligijskog mišljenja, slobodu prema nacionalnoj, rodnoj ili bilo kakvoj drugoj pripadnosti. Takav je slučaj i sa borbom za slobodu novinarstva, tim pre što mediji deluju brzo i na najširem društvenom polju.

Dakako, unutrašnja sloboda ne podrazumeva slobodu represije i nasilja, državnog terora, kriminala, rasizma i šovinizma, verske isključivosti…, ne podrazumeva bilo koji vid nehumanosti.

Kada je, 1898, ugledni francuski književnik Emil Zola, povodom afere „Drajfus“ uputio otvoreno pismo predsedniku Francuske Feliksu Foru pod naslovom „Optužujem!“ („J’accuse“!), smatra se, počela je otvorena, javna, masovna borba za slobodu javne reči.  Francuski oficir Alfred Drajfus je, iz politikantskih interesara, lažno optužen za izdaju i osuđen na doživotnu robiju.

U svom pismu se Zola obraća svima kojima je sloboda uslov opstanka društva. Citirajmo jedno mesto iz njegovog pisma, koje je uznemirilo ondašnju svetsku javnost i savest:

I kada budete razumeli ovo, gospodo, osetićete da postoji samo jedan mogući lek: kazati istinu, ostvariti pravdu. Sve što zadržava svetlost, sve što povećava neznanje, samo će doprineti produžavanju i zaoštravanju krize. Uloga dobrih građana, onih koji osećaju neodoljivu potrebu da ovo jednom prestane, jeste da zahtevaju potpunu istinu. Već nas je mnogo koji na nju mislimo.

Džozef Pulicer je, na kraju svoje karijere, zapisao:

Uvek se boriti za napredak i reforme, ne podnositi nepravdu ili korupciju, uvek se boriti protiv demagoga na svim stranama, ne pripadati nijednoj političkoj stranci, uvek se protiviti privilegovanoj kasti i pljačkašima javnosti, ostati posvećen javnim interesima, uvek biti drastično nezavisan!.

I, mi, Nišlijke i Nišlije dobro znamo šta znači slobodna novinarska reč. Još pre oslobođenja od Osmanlija (1878) Niš od 1871. ima svoju štampu. Osmanske vlasti nisu nikada uzaptile niške novine i pored sveg njihovog slobodarskog duha. Sa pojavom „Niškog vesnika“ 1884. Niš je postao deo svetske informativne kulture. Primera radi, „Njujork Tajms“ je osnovan sredinom XIX veka, „Vašington post“ je osnovan 1877…

Zar vlast uistinu smatra da će ugasiti „Južne vesti“, kada pokušajima cenzure to nije uspela? Pozivamo sve slobodoljubive Nišlijke i Nišlije, svu slobodoljubivu javnost Srbije, da branimo najuticajniji slobodni novinarski glas u Nišu, da odbranimo „Južne vesti“.

Kao znak priznanja za objektivno, nestranačko, hrabro, pravovremeno informisanje, UPSS će u subotu (18. 8. 2018) javno, pred Gradskom kućom, dodeliti redakciji i celom kolektivu „Južnih vesti“ nagradu „Nišlija/ka“. O tačnom vremenu dodele javnost ćemo blagovremeno obavestiti. Pozivamo sve građane Niša i prijatelje iz Niša iz cele Srbije da prisustvuju ovom svečanom činu odbrane slobode.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.