Na osnovu zahteva UPSS za uključivanjem EU u rešavanje problema Nišlija, vezanih za EPS i toplanu, u Beču je 25.09.2017. godine održan sastanak sa Evropskom energetskom zajednicom. EEZ su predstavljali Karolina Čegir i Predrag Grujičić dok su predstavnici UPSS-a bili Saša Kostić, predsednik Upravnog odbora i Saša Petrović, član UO. Evropska energetska zajednica je zadužena da prati rad Vlade Republike Srbije u procesu priključivanja EU na polju energetike.

Ukazali smo na niz nezakonitih postupaka EPS pri navodnom “neovlašćenom” korišćenju električne energije i odlukama Republike, Grada i toplane koje su suprotne Ustavu, Zakonu o energetici i Zakonu o zaštiti potrošaća po pitanju centralnog grejanja.

Predstavnici EEZ su nas upoznali sa svojim nadležnostima i obećana je sva potrebna pomoć i pokretanje niza procesa u EU, ako treba i sudskih, radi zaštite naših prava. Radi kvalitetnijeg i bržeg rada dogovorena je dalja komunikacija preko stručnih timova.

Pored ovih tema pokrenuli smo i pitanje monopola Jugorosgaza na Jugu Srbije, južno od Pojata, gde su građani ovig dela Srbije prinuđeni da plaćaju dugovanja Srbijagasa i izgradnju njegovog gasovoda, osim južno od Pojata, kroz budžet Republike Srbije, a da nemaju pravo na priključak na njihov gasovod. Pri tome izgradnju gasovoda Jugorosgaza sami plaćaju.

U što kraćem vremenskom roku UPSS će organizovati tribinu na kojoj će o svemu obavestiti građane Niša i kroz diskusiju sa njima dogovoriti dalje postupke na ovu temu.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.