„Politička kultura nije samo sredstvo u ostvarivanju političkih ciljeva, ona je sama svrha koja utiče na kvalitet našeg opštenja unutar zajednice,“ kazala je antropolog prof. dr Nada Sekulić u emisiji GrađaNi.

Sekulić je istakla da se veliki deo političkog uticaja – propagande u savremenom svetu ostvaruje preko medijske slike koju političari daju građanstvu i publici.

„Postoji porast demagoga među političarima, zapravo najpoznatiji političari u svetu su i najveći demagozi“, smatra Sekulić, navodeći kao primer nedavna istupanja u javnosti predsednika Francuske i predsednika SAD-a.

Slika političke kulture u Srbiji koju prenose mejnstrim mediji i koja je vidljiva (postoje i horizontalna delovanja koja su nevidljiva za javnost) nije sagrađena na adektvatnim informacijama.

„Mi dobijamo samo one informacije, unutar mejnstrim medija, koje je vlast spremna nama da predstavii, upakuje na način kako oni misle da je potrebno. U tom smislu, građani nemaju alternativu, imamo jednu moguću politiku. Mogućnost da se opredelimo ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji, koga volimo, a koga ne volimo. To nije dobro za građansku demokratsku kulturu koja mora da se bazira na mogućnosti izbora“, smatra Sekulić.

Ona je dodala da su nefunkcionisanje institucija i rastuća korupcija direktna posledica netransparetnih načina političkog odlučivanja u Srbiji.

Slika koja se javnosti kroz medije servira, a to je da sadašnja vlast i predsednik Srbije imaju ugled u Evropi je, po mišljenju Nade Sekulić, veoma upitna.

„Izuzetno važno je shvatiti da se nama predstavlja da predsednik Srbije ima ugled u Evropi i to je deo jednog demagoškog diskursa. Za prihvatanje Srbije je važno u kojoj meri je Srbija spremna da se uskladi i adaptira u ono što predstavlja zahtev Evrope“, objasnila je.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, primer je demagoškog političara koji uvek nastupa kroz imenovanje neprijatelja, nikada nije informativan i voli da se predstavlja kao čovek „iz naroda“, kroz amputiranje bilo koje vizure koja ne odgovara politici koju on vodi, što su sve tipični prmeri demagoškog delovanja, kazala je profesorka Sekulić u emisiji UPSS-a GrađaNI.

Nada Sekulić je redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde predaje Uvod u sociokulturnu antropologiju, Antropologiju rata i Studije roda.

Objavila je tri monografije: O kraju antropologije, Skriveni rat i Kultura rađanja. Koautorka je više monografija i zbornika i autorka više desetina naučnih radova objavljenih u stručnim časopisima.

Oblasti interesovanja profesorke Sekulić vezane su za istoriju i teoriju antropologije, problem interkulturalnosti, antropologiju tela, rata i roda. Objavila je nekoliko radova koji se odnose na kritiku i recepciju istočnih kultura u antropološkoj nauci i medijskoj kulturi Zapada.

Uz prof. dr Đokicu Jovanovića učestvovala je na tribini UPSS-a „Politička kultura i politička demagogija u Srbiji danas“ koja je održana u Media i reform centru Niš.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.