Pesma „Nazi Punks – Fuck Off!“, kalifornijskog benda Dead Kennedys nastala je kao poruka upućena nacističkim fanovima koji su se na njihovim koncertima ponašali nasilno i pravili incidente. Ovom pesmom, Dead Kennedys se nisu samo jasno distancirali od ovakvih obožavalaca, njihove ideologije i ponašanja, već su ih, što je možda i važnije, efektno ismejali.

Pesma predstavlja naci-pankere (nazi punks) ne samo kao nasilne, već i kao naivne i izmanipulisane – oni za sebe misle da su buntovni, ali zapravo samo reprodukuju sistemsko nasilje kojem su i sami izloženi. Bande skinhedsa su samo topovska hrana krupnog kapitala i represivnog državnog aparata. „Mislite da kukasti krstovi izgledaju kul?/ pravi nacisti vode naše škole“, poručuje im pevač i tekstopisac Dželo Biafra, „oni su treneri, biznismeni i policajci/ u pravom Četvrtom Rajhu, vi ćete prvi nastradati/ ukoliko ne počnete da mislite“.

Značaj i uticaj pesme „Nazi Punks – Fuck Off“ teško je preceniti – od 1981, kada je prvi put objavljena, ona je postala nezvanična antifašistička himna, a 1993, obradio je i poznati britanski bend Napalm Death . I nakon skoro 40 godina, ova pesma je i dalje aktuelna, što dokazuje i činjenica da se nedavno našla i u filmu Zelena soba (2015).

Stihovi „Pank nije religijski kult/ pank je kad misliš svojom glavom“ podsećaju nas da je najjače oružje antifašizma samostalno i kritičko mišljenje – poruka koju ni danas ne smemo zaboraviti. Ako ne želimo da nam se ponove užasi iz prošlosti, moraćemo da  počnemo da mislimo.

Piše: Rastislav Dinić

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.