Zakazan film „I Albanke su naše sestre“ u Media centru u Nišu. Manji broj građana došao da vidi koja je poruka filma. Niti se slažu, niti se ne slažu sa njom, jednostavno ne znaju je. Ispred Media centra druga skupina ljudi, protivnika prikazivanja filma. Ni oni nisu videli film ali im „javili iz Beograda“ da budu protiv. „Vatreni“ pokliči „Kosovo je Srbija“, „Kosovo je srce Srbije“… Nekoliko njih ulazi među gledaoce, a glavni glasno preti upotrebom uobičajenog priručnog arsenala i uobičajenim vokabularom (hm, ukoliko se to može uopšte nazvati ikakvim vokabularom). Njegova pratnja i poneki od policajaca ga oslovljavaju sa „Vojvodo“. Najčešće pominje klanje koje će odmah upriličiti, samo se čekaju četnici poslati sa najvišeg nivoa. Da li je neko pozvan na odgovornost povodom eksplicitnih pretnji ubistvom? I to u prisustvu države, oličene u prisutnim policajcima u uniformi i onih drugih.

Karikatura Bojan Jokanović

Malo posle dođe u Niš predsednik Albanije i hladno reče „Kosovo je nezavisna država“ a „Vojvode“ i njegovih nigde. Niko nije „javio“, niko nije pritisnuo dugme, nema potrebe za okupljanjem.

Slede napisi u štampi „Haradinaj je zločinac“, „KIDNAPOVAO, MUČIO I KLAO CIVILE“… Ostrašćene reči, reklo bi se ljuti borci za pravdu. Potom vlast sklapa koaliciju sa istim Haradinajem u Kosovskoj vladi i opet ništa. Muk. Niko da stisne dugme. Odjednom, to je „realnost“.

A pre svega toga, predsednik države odlazi u Srebrenicu i desi se napad na njega. Sa obe strane vatreni pokliči, mržnja. Onda Vučić i Izetbegović sednu i izdaju saopštenje. Oni su za „mir“, „za saradnju“… Miroljubivo igraju šah na beogradskoj džadi. Smiruju „napetu“ situaciju, pravi „državnici“. I tog trenutka sve biva zaboravljeno, nema više „pokušaja ubistva“ niti bilo čega drugog lošeg. Uz, naknadno, po koje namensko i sitno pominjanje nemilog događaja.

Sada sledi poseta Vučića Hrvatskoj. Sa jedne strane napisi „hoće da ga ubiju“, „ustaše spremaju demonstracije“, a sa druge „nećemo četnike“ i slično. Kako će se završiti? Kao i uvek, saopštenjem koje iskazuje veliku mudrost i miroljubivost dva državnika. Pozvaće narod da se okrene budućnosti, miru i toleranciji.

Potom će napisi nestati, pojaviće se „provereni analitičari“ na obe strane da dokažu kako je njihov predsednik nadmudrio onog drugog i kako je baš on za mir i mirno rešavanje problema.

Narod? Pa on je sve vreme kući. Gleda namensku pozorišnu predstavu (na namenskim televizijama) i (uzalud) pokušava da shvati o čemu se to radi.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.