Skupštini republike Srbije

Vladi Republike Srbije

Predsedniku Republike Srbije

Skupštini grada Niša

Gradskom veću, Niš

Gradonačelniku Grada Niša

Poslovodstvu Yura corporation d.o.o. (Jura) u Nišu

 

 

Otvoreno pismo

 

Duboko smo potreseni vešću da je Violeta Petrović, samohrana majka, radnica Yura corporation d.o.o. (Jura) u Nišu, koja boluje od karcinoma, ostala bez posla jer joj nije produžen šestomesečni ugovor o radu u ovoj kompaniji.

Gospođa Violeta Petrović je jednom, krajem 2016. godine dok je bila na bolovanju jer se lečila od karcinoma, već ostala bez posla u ovoj kompaniji. Zbog ogorčene reakcije javnosti, poslovodstvo Jure joj je produžilo radni odnos. Tada je gradonačelnik Niša pročitao pismo kompanije Jura na konferenciji za štampu, u kome se kaže da je, „bez obzira na postojeća zakonska rešenja (kurziv – naš), Jura korporacija rešila da iz moralnih i pre svega humanih razloga, reaguje i da u ovom specifičnom slučaju pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti time što će Violeti Petrović produžiti ugovor“. Naglašavamo da je gospođa Petrović marta meseca ove godine podvrgnuta ozbiljnom i komplikovanom operativnom zahvatu i da joj tek predstoji lečenje, koje će trajati još najmanje godinu dana.

Naročito je ponižavajuć, sraman i moralno neodrživ čin poslovodstva Jure koje je Violetu Petrović obavestilo telefonom da joj neće produžiti ugovor o radu. Takođe je sramno i nemoralno ćutanje predstavnika lokalne vlasti u Nišu. Sramota je još veća pred činjenicom da je Jura postavila svoje pogone u Nišu samo zato što je obilno i unapred nagrađena velikom sumom budžetskih (narodnih) para za otvaranje radničkih radnih mesta.

Pitamo javno adresate ovog pisma, zašto su na snazi „postojeća zakonska rešenja“ u srpskom radnom zakonodavstvu na koja se poziva poslovodstvo Jure? Zašto su na snazi „postojeća zakonska rešenja“ kojima se ne štite radna prava zaposlenih, kojima se ne štiti njihovo elementarno pravo na dostojanstven život i na zdravlje i koja su usmerena ka tome da radnici u velikom broju ostaju bez posla, da rade na nesigurnim i sramno loše plaćenim poslovima, da obolevaju od teških i neizlečivih bolesti, a da neki, zbog neizdrživih životnih, dakle i radnih, prilika, u beznađu, dižu ruku na sebe?

Smatramo odgovornim sve donosioce ovakvih nehumanih zakona, sve političke subjekte koji su, kroz proces tzv. tranzicije, doveli naše društvo u stanje višedecenijskog propadanja i koji su mnoge građanke i građane unesrećili.

Zahtevamo od svih odgovornih aktera, kojima je upućeno ovo pismo, da gospođi Violeti Petrović, samohranoj majci, koja boluje od karcinoma, bez odugovlačenja, ponude stalni radni odnos na radnom mestu koje je primereno njenim kvalifikacijama, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju!

Neprihvatljivo je tumačenje da je ovaj slučaj (kao i mnogi slični slučajevi) suverena stvar kompanije. Ova kompanija, kao i mnoge druge, koje pod sličnim ili istim uslovima „posluju“ u Srbiji, ne čine ništa što je u suprotnosti sa zakonima Republike Srbije. Prema tome, u ovom i svim sličnim slučajevima, moralna i pravna odgovornost pada na teret i savest zakonodavca i na teret i savest državnih institucija koje predlažu, donose i sprovode nehumane zakone i druge nehumane propise.

 

U Nišu, 31. maja 2017. godine Skupština
Udruženog pokreta slobodnih stanara
Niš

 

1 komentar

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.