Uredno zakazanu i najavljenu tribinu „Toplana i zakon“ o poslovanju JKP „Gradska toplana“, Niš, koja je zakazana za 26. 2. 2019. u Regionalnom centru za profesionalnalni razoj zaposlenih u obrazovanju, Niš Regionalni centar je otkazao.
Tribina je zakazana 12. 2. 2019, potom je uredno plaćena. Organizator tribine, predstavnik UPSS-a, se ineresovao kod Regionalnog centra o tome da li ima ikakvih smetnji da se tribina održi. Tada mu nisu predočene ni namere niti bilo kakva zvanična ograničenja za održavanje tribine.
Dana 25. 2. 2019. u 19:30 časova, veče pred održavanje tribine, telefonskim pozivom službenog lica u Regionalnom centru tribina je otkazana.
Na zahtev organizatora tribine, Regionalni centar je 26. 2. 2019. u prepodnevnim časovima organizatoru predao dokument o ođavljivanju tribine.

Inače, za akativnosti UPSS-a su, poslednjih godina, zatvoreni svi elektronski i štampani mediji u Nišu, osim par internet portala. Komunikacija sa građanima je onemogućena i time što su neki javni prostori u javnim ustanovama, namenjeni slobodnom i javnom okupljanju građana radi njihovih aktivnosti, za UPSS zatvoreni pod različitim „objašnjenjima“.

Ovim postupkom je onemogućeno javno delovanje UPSS-a, čime je prekršena Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana (član 54.) i čime je suspendovan javni interes.
Obrazloženje o otkazivanju tribine smatramo nezakonitim i antidemokratskim činom, tim pre što se mnoge javne aktivnosti (okupljanja građana) u Regionalnm centru odvijaju u toku februara 2019. bez ikakvih ograničenja (U vreme dok su nama otkazivali istom prostoru se održavao drugi skup!).
Pravi razlog otkazivanja tribine vidimo u tome što bi, pored ostalog, bili predstavljeni nalazi iz Izveštaja Državne revizorske institucije o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JKP „Gradska toplana“ Niš za 2016. i Poslerevizionog izveštaja DRI o merama ispravljanja „Gradska toplana“ Niš, koji nam je, na zahtev UPSS-a, dostavila Državna revizorska ustanova.

Onemogućena je rasprava građana o javnom dokumentu državne ustanove u situaciji velikog nezadovoljstva korisnika daljinskog grejanja politikom cena usluga JKP „Gradska toplana“, čiji osnivač je Grad Niš.

U pozivu za tribinu se nalazi i Zaključak Poslerivizionog izveštaja:

1 komentar

  1. Pozdrav.
    Ne mogu da nađem neki kontakt do vas. Ako vidite kontaktirajte me na mail.

    Sa toplanom imam problem kao i mnogi. Celu 2016 sam ih pozivala da dostave ugovor po zakonu o energetici, oni naravno nisu. Ulagala reklamacije, slala zahteve, pisala i DRI i Ministarstvu energetike. Prestala sam da placam, oni se svi prave ludi. Došla sam do medijacije sa objedinjenom. Inače sam dipl pravnik. Interesuje me kakav je vaš stav oko toga jer je očigledno da je mnogo nepravilnosti. Da li se neko sa njima sudi, da li ljudi plaćaju i slično. Rado bih se uključila u aktivnosti ali nemam mnogo vremena zbog 3 dece od kojih i beba.
    Nadam se odgovoru. Pozdrav.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.