Želimo sve korisnike toplotne energije da podsetimo na hronologiju događaja i način određivanja cene grejanja.

Prvo, kako se određuje cena varijabilnog dela? Vlada je Uredbom propisala da je to količnik maksimalno dozvoljenih prihoda i isporučene toplotne energije, kao i način kako se to određuje i šta sve može tu cenu sačinjavati.

Prostom logikom, kada se dele dva broja (a/b), veći rezultat se dobija uvećanjem broja „a“ (maksimalno dozvoljeni prihodi) i smanjenjem broja „b“ (isporučena toplotna energija). Dakle „smanjenjem“ isporučene toplotne energije dolazi do povećanja cene.

Getty Images

Dolaskom na vlast „nesebičnih“ „usrećitelja“ niškog građanstva počinje i havarija korisnika toplotne energije. Kako se kretala količina isporučene toplotne energije dato je u tabeli.

Isporučena količina toplotne energije za: kWh
2011/2012. 243.326.000
2012/2013. 217.335.000
2013/2014. 199.233.000

Dakle, svake godine je sve više padala količina isporučene toplotne energije! Rezultat: rast cena!

Cena je 21.02.2015. godine dostigla fantastičnih 7,53 din/kWh!!!

                To je dovelo do spontanog okupljanja građana i pojave UPSS-a. Grupa građana je jednostavno rekla: „Više ne može!“ Tek zahvaljujući pojavi UPSS-a i podršci velikog broja građana i protestima dolazi do pada cena.

Uspeli smo, posle mnogih opstrukcija i širenja lažnih vesti o tome, da se izborimo za „Praznu stolicu“ u Nadzornom odboru toplane. Naravno, opstrukcija i širenje glasina su „kreirani“ u katakombama, tj. kabinetima gradske vlasti. Kao verni poslušnici, toplanci su dalje širili ove prostačke lagarije. Prostačke? Dakako, to je „intelektualni“ i „obrazovni“ vrhunac, tj. klimaks ovih i ovakvih vlasti.

Cena je padala iz mesec u mesec da bi maja 2016. godine bila
3,91 din/kWh!!!

                Zadavoljni građani su se povukli što je dovelo do oduzimanja „Prazne stolice“ i skoka cene, već u oktobru mesecu je blla 5,20 din/kWh. Nažalost, građanstvo, je i sada reagovalo na prvi znak boljitka, iako smo objašnjavali da će pojedinačni egoizmi dovesti do gašenja građanske energije otpora i samoodbrane i da će biti međusobno razmrvljeni i pojedinačno smrvljeni cenama. To se, nažalost, i desilo. A gašenje „Prazne stolice“ su tadašnji (pa najureni) direktor i tadašnji visoki lokalni funkcioner (koji ima stanovite probleme u svojoj partiji) na gradskom partijskom TV biltenu objašnjavali „nepodnošljivom činjenicom“ koja se odnosila na to da je predstavnica UPSS-a satima „matretirala“ Upravni odbor toplane tražeći „svakojake informacije i dokumente“. „Držala ih je, zamislite, satima na sastancima“.

I za vreme pada i rasta cena skrivali su predstavnici vlasti i njihovi poslušnici iz toplane od građana tačne podatke. Sada, po obelodanjivanju nalaza DRI o poslovanju toplane za 2016. godinu, saznajemo da je prava količina isporučene toplotne energije 251.338.893 kWh, a ne 218.790.824 kWh kako su prikazali pri obračunu cene toplotne energije. Pogledati formulu koju smo dali na početku teksta gde se veća cena grejanja postiže umanjenjem isporučene toplotne energije, makar i na veštački način.

U nalazu DRI stoji zaključak:

Preduzeće je koristilo podatak da ukupna godišnja predata toplotna energija izmerena na zajedničkim mernim mestima kupaca iznosi 218.790.824 kWh. U postupku revizije, na osnovu podataka dobijenih od Grupe za informacioni sistem Preduzeća, utvrđeno je da ukupna godišnja predata toplotna energija u 2015. godini, izmerena na zajedničkim mernim mestima (podstanice) iznosi 251.338.893 kWh, a fakturisana potrošnja krajnjim kupcima iznosi 233.480.318,65 kWh
.

Prema tome, samo po ovom osnovu je cena toplotne energije (varijabilni deo) uvećana za skoro 13%! Samo ispravkom ovog krivotvorenog podatka dolazimo do cene od 4,53 din/kWh. Kada se tome dodaju i uvećane cene energenata i sve ostalo, lako je moguće da ponovo dolazimo do cene od 4 din/kWh.

Ovim nalazom DRI su isplivale na dnevno svetlo i dodatne mutne radnje rukovodstva toplane. Razlika između fakturisane i predate toplotne energije je 17.858.574,35 kWh. Po tadašnjoj ceni (5,20) to je 93 miliona dinara!!!

Ko to koristi toplotnu energiju a ne dobija račun?

Ko ima koristi od toga što tih 93 miliona dinara godišnje plate ostali korisnici toplotne energije? U čiji džep se slaže tih 93 miliona dinara? Za odgovorom na ovo pitanje ne treba mnogo tragati, niti je potrebna neka naročita pronicljivost da bi se zaključilo gde je štekovano 93 miliona dinara, brat-bratu, bezmalo pa onoliko koliko košta devet i po Malijevih, tj. Beogradskih jelki (cirka 785.500 evra). Isti partijski komplot je na vlasti tamo (što će reći u Beogradu) i ovde (što će reći u Nišu).

Opravdanje rukovodstva toplane je dobro za repliku u kakvom crtanom filmu o gusarima. „Prema objašnjenju odgovornih lica razlika između očitane i fakturisane potrošnje toplotne energije posledica je promene perioda očitavanja i načina fakturisanja“!!! (Iz Izveštaja DRI)

Svaki normalan čovek može komotno da umre od smeha kroz suze. Kako god čitali, u kome god periodu čitali, moraju fakturisati samo ono što su očitali. Hoće da kažu da je pre toga fakturisano ono što nije očitano na meračima?

UPSS će se u narednom periodu se pozabaviti ovim problemom i učiniće sve da pronađe „baštinike“ 93 miliona dinara u toku samo jedne godine i da se pričinjena šteta ostalim korisnicima toplotne energije nadoknadi. U ovome očekujemo i podršku građana. Bez njih sve gubi smisao i snagu. Što kaže Peščanik,

„ako Vam je lepo onda ništa“.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.