Na početku. Reč „odazivni“ je puka, nedobronamerna i neuka birokratska upotreba jezika. Postoje „odziv“ ili „odaziv“ koji sledi posle „poziva“ ili kada neko nekoga zove. Državna revizorska insitucija (DRI) ne treba da čeka „odaziv“ već odgovor ili, bolje, izveštaj o tome šta je neka ustanova učinila na osnovu njenih preporuka. Ovako birokratija i politikanti namerno, nepravilnom upotrebom reči, skrivaju pravu istinu – da su na nezakonit i društveno neprihvatljiv način koristili (tuđe) narodne pare. O radu DRI bi se moglo posebno raspravljati. Prvo, nije kontrolisala ceo budžet. Drugo, najpozvanija je da pokrene postupke sudskog raščišćavanja mutnih finansijskih leva-ruka-desni-džep političkih poslova. Ovako, jedino UPSS, preko krivičnih prijava, brani javno dobro. Država, partije (i na vlasti i „opozicione“), i policija, i tužilaštvo i sudovi… su čvrsto zatvorili i oči, i uši i nos.
Dakle, in medias res. Povodom pokušaja obmane od strane gradskih čelnika u tom smislu da su sve nepravilnosti date u izveštaju DRI otklonjene, želimo da upoznamo javnost sa procedurom revizije.
Kada DRI završi kontrolu raspolganja budžetom, sačinjava prvi izveštaj i na njega kontrolisana uprava stavlja primedbe. Po dostavljenim primedbama, usvajajući ih ili ne, DRI sastavlja svoj konačni nalaz. U tom nalazu se nalaze sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su uočene, kao i preporuke kako bi trebalo raditi da se one ponovo ne dese. Ovaj izveštaj se objavljuje na sajtu DRI, u slučaju Grada Niša, decembra 2015. godine.

Po tom konačnom izveštaju DRI nadležnima u Nišu je dat rok od 90 dana da odgovore i da usklade svoju normativnu praksu sa preporukama DRI. Gradska vlast treba da se o svakoj preporuci izjasni. Ako se postupilo po preporuci dostavlja se dokumentacija u kojoj se to jasno vidi, a ako nije, dostavlja se objašnjenje o razlozima zašto preporuke nisu poštovane.

Prema tome, „odazivnim izveštajem“ se usklađuje rad uprave sa pozitivnim zakonima i daje se garancija da se nadalje neće ponoviti nepoštovanje zakona i propisa. Ovime se ne može izmeniti već učinjeno (ne)delo. Nezakonito ili nepravilno delo je učinjeno i za to nadležni moraju snositi odgovornost.
Na primer, Gradonačelnik je primio plate, na nezakonit način, u visini od 935.000 dinara i na to su plaćeni porezi u iznosu od 167.000 dinara. Time su, na nezakonit način, potrošene pare građana Niša u iznosu od 1.102.000 dinara. U „odazivnom izveštaju“ rukovodstvo Grada je napisalo: „Razumeli smo primedbu i nepravilnost je otklonjena na taj način što je donet novi Pravilnik koji je u skladu sa važećim propisima“. A, šta bi, sa već, na nezakonit način, uzetim parama?
Ovime gradska vlast priznaje nezakonitost, i daje do znanja DRI da se to „više neće dešavati“. Da li je time otklonjena nepravilnost? Naravno da nije. Sredstva građana Niša moraju biti vraćena u budžet grada i odgovorno lice za ovu nezakonitost mora snositi odgovornost.
U izveštaju DRI se kaže da je nenamenski, u mnogim slučajevima i nezakonito, potrošeno najmanje 1,6 milijardi dinara. To je prouzrokovalo katastrofalne posledice za sam grad uopšte i njegova javna preduzeća. Zbog neizmirenih obaveza, zato što su pare potrošene u druge svrhe, gradska vlast je u 2014. godini platila 141 milion dinara na sudske, advokatske i izvršiteljske troškove, škole su u proseku, po pola godine bile u blokadi, izvršni račun Grada Niša je još uvek u blokadi, Grad Niš je dugovao oko 450 miliona JKP „Medijana“, Inkubator centar je otišao u likvidaciju, JKP „Gorica“ je na samrti, a gradsko rukovodstvo uzima kredit za kreditom. A, građani, pride, uopšte ne znaju za koje potrebe i „potrebe“ se uzimaju basnolovno veliki kreditski novci, osim što znaju, da će oni i njihva deca vraćati te kredite.
Za sve ovo, odgovorni političari u ovom gradu moraju da snose odgovornost i da nadoknade pričinjenu štetu građanima Niša.
Vaš UPSS

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.