Na osnovu revizije poslovanja JKP „Gradska toplana“ za 2016. godinu od strane DRI u 2017. godini, Državna revizorska institucija je podnela:

 1. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv
  JKP „Gradska toplana“ Niš,
  Slobodana Maksimovića, direktora JKP „Gradska toplana“ Niš i
  Zorana Stojanovića, v.d. direktora JKP „Gradska toplana“ Niš
  zbog prekršaja iz člana 169. stav 3. tačka I) i stav4. Zakona o javnim nabavkama.
 2. Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu informaciju zbog utvrđenih nepravilnosti u raspolaganju i korišćenju javnih sredstava prilikom uređenja prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih u 2016. godini.
 3. Agenciji za energetiku Republike Srbije, Ministarstvu rudarstva i energetike – Odeljenju za elektroenergetsku inspekciju i Sektoru za elektroenergetiku informacije zbog nepravilnosti pri određivanju cene snabdevanja krajnjeg korisnika toplotnom energijom.

Da podsetimo, UPSS je podneo Ustavnu inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, maja 2017. godine. Postupak je u toku.

Prekršajni sud je 08.06.2018. godine doneo prvostepenu presudu, po tužbi UPSS, da su JKP „Gradska toplana“ Niš i njen bivši direktor odgovorni što, suprotno zakonu, nemaju zaključene pisane ugovore sa krajnjim korisnicima toplotne energije. U svom obrazloženju sud konstatuje da su kupci, bez sklopljenih ugovora, evidentno oštećeni jer im je onemogućeno da se izjasne o tome da li žele ili ne uslugu grejanja. Oštećeni su i jer nisu u mogućnosti da utvrde na koji način se utvrđuje obračun i način isporuke toplotne energije. Takođe, korisnici su oštećeni uključenjem trećeg lica, JKP „Objedinjena naplata“, čime trpe štetu, jer su prinuđeni da plaćaju nametnutu „uslugu“ o čemu se nisu izjasnili, a što je zakonska obaveza.

Dana 05.06.2018. godine Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak, po službenoj dužnosti, protiv JKP „Gradska toplana“ radi utvrđivanja postojanja radnje zloupotrebe dominantnog položaja u smislu člana 16. stav 2. tačka 1) Zakon o zaštiti konkurencije.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.