Čitam ovih dana:
Prilikom boravaka presednika Vučića u Lapljem Selu na Kosovu predsednik je obećao da će Ministarstvo poljoprivrede poslati nekoliko grla stoke i nekoliko jarića mladiću Milanu sa Kosova.

I razmišljam:

Imajući u vidu mnoge aspekte Niškog života (prvenstveno mislim na veliku nezapošljenost i veliki odliv radno sposobnog stanovništva) kao i velike sličnosti sa situacijom na Kosovu predlažem Ministarstvu poljoprivrede:

Da o istom trošku, prilikom transportovanja stoke za Kosovo deo krupne stoke (krava i volova) nameni, isključi kod hotela „Nais“ i usmeri za grad Niš.

U cilju eliminisanja dodatnih troškova Ministarstva poljoprivrede, prihvat stoke, njeno raspoređivanje u domove Nišlija  i eventualne troškove u vezi njene adaptacije, na ipak skromniji život na jugu, snosiće grad Niš iz svog budžeta.

Grejanje stoke, u periodu pre raspoređivanja, će naravno obezbediti Niška toplana iz svojih sredstava do kojih će doći primenom njihove čuvene metode proračuna varijabilnog dela grejanja za neplaniranu vanrednu potrošnju.

Ovim potezom Vlada Srbije će rešti mnoge probleme grada na Nišavi a prvenstveno bi se rešilo pitanje sigurne i stabilne prehrane stanovnika Niša što bi dovelo do gubitka potrebe za izdvajanjem finansijskih sredstava za rad Narodne kuhinje. Ovako dobivena sredstva, namenjena za rad kuhinje, mogla bi biti iskorišćena za neke bitnije potrebe, naprimer za pokrivanje gubitka Javnih preduzeća ili finansiranje nekih projekta od Nacionalnog intersa kao što je „Beograd na vodi“ ili finansiranje izgradnje mosta u Beogradu od Velikog ratnog ostrva do Kalemegdana.

  • Uopšte poboljšaće se mnogi uslovi za život na jugu pa samim tim očekujem povratak privremeno odseljenog stanovništva iz ovog kraja. S obzirom da se radi o perspetivnom i preduzimljivom stanovništvu, koji bi sa sobom donelo i neka finansijska sredstva, verovatno će doći do pokretanja urušene privrede i otvaranja novih radnih mesta u našem kraju.
  • Imajući u vidu tešku situaciju „Gorice“ u vezi održavanja zelenih površina grada ispaša novodobivene stoke bi se namenki vršila po parkovima, grobljima i zaraslim fabrikama, što bi smanjilo potrebe za radnicima po tom osnovu, što bi dalje za posledicu imalo dodatno rasterećivanje budžeta grada u nemalom iznosu.
  • Višak izmuženog mleka, koje se ne utroši za ishranu, možemo iskoristiti kroz organizovani otkup i preradu. Tu prvenstveno imam u vidu izgradnju neke fabrike za preradu mleka sa niškim predznakom naprimer „Niško mleko“ ili „Niška mlekara“. Sam naziv Niška bio bi veliki podstrek i time bi se direkno ubrizgala velika doza optimizma svim građanima sa juga. To bi bio siguran znak da svi mi idemo ka blagostanju i boljem životu.

Kostić Miroljub

1 komentar

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.