Od 7. do 9. juna, u organizaciji inicijative Ne davimo Beograd (NDMBGD) na više mesta u Beogradu, biće održana Međunarodna konferencija POBUNJENI GRADOVI/ FEARLESS CITIES, na kojoj će biti reči o lokalnim političkim borbama u Evropi, regionu i Srbiji.

Organizacije koje se bave zaštitom javnih dobara, socijalnom sigurnošću, pristupačnim stanovanjem, dostupnošću komunalnih usluga, ekološkom pravdom, zadrugama, decentralizacijom upravljanja i solidarnošću čine novu političku snagu građana/ki.

U svetu koji se užurbano menja i u kojem i pored svih tehničkih, naučnih i tehnoloških iskoraka sve više dominiraju osećanja nesigurnosti, straha, nejednakosti i mržnje, u kojem su populizam i ekstremizam u sve većem porastu, javlja se trend drugačijeg političkog organizovanja koji na talasu građanskih borbi i novih političkih pokreta nosi nadu da je moguće ne samo suprotstaviti se ovim negativnim tendencijama, već i izboriti se za viziju gradova i društva u kojima želimo da živimo.

Od 2017. godine kada je na poziv gradonačelnice Barselone Ade Kolau i političke platforme “Barcelona En Comu” u ovom gradu održan prvi samit “Pobunjenih gradova” (Fearless Cities) ovaj trend prerastao je u globalni municipalistički pokret u okviru koga aktivisti i aktivistkinje, lokalni odbornici, gradonačelnici/e i građani/ke rade na izgradnji globalne mreže solidarnosti i nade. Serija sastanaka i konferencija pod ovim nazivom koje se održavaju širom sveta imaju cilj da radikalizuju demokratije u našim gradovima.

Ove godine, Inicijativa Ne davimo Beograd nastavlja ovaj proces i organizuje veliku međunarodnu konferenciju “Pobunjeni gradovi” od 7. do 9. juna 2019. godine.

Beograd će na tri dana ugostiti veliki broj predstavnika političkih pokreta i aktivista iz cele Evrope, sa željom da predstavi raznovrsnost i inovativnost širokog spektra organizacija i pokreta koje stupaju u političku arenu, vraćajući gradove i opštine u ruke običnih građana.

Prijava učesnika je besplatna, a više o programu konferencije možete pogledati ovde.

Radomir Lazović, NDMBGD

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.