Posle višegodišnje borbe Udruženog pokreta slobodnih stanara da dokaže nekorektnu poslovnu praksu niške toplane prema korisnicima grejanja prva potvrda je stigla od Državne revizorske komisije – pri reviziji poslovanja toplane za 2016. godinu. DRI je jasno naznačila da je toplana radila suprotno odredbama zakona i Uredbe Vlade Republike Srbije. Takođe je naložila toplani da preko korekcionog elementa, pri određivanju cena za 2017/2018. godinu ispravi te nepravilnosti. Potom je Prekršajni sud, po tužbi UPSS-a, u prvostepenoj presudi, jasno naznačio da je toplana radila suprotno zakonu nanoseći štetu korisnicima grejanja. Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak protiv toplane zbog zloupotrebe dominantnog položaja.

UPSS je pokrenuo sudski postupak naplate štete za više korisnika.

Šta je toplana uradila? U odgovoru DRI se navodi da je cena određena u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije i da nije primenjen korekcioni element kako bi korisnicima nadoknadili štetu!!!

I sada najednom, pri određivanju cene za 2018/2019. godinu korekcioni element se pojavljuje! Sa iznosom od 68,95 miliona dinara toplana kaže da je pokrila sve greške za prethodne tri godine! Klasičan primer obmanjujuće prakse.

PREDLOG TOPLANE ZA CENU GREJANJA U SEZONI 2018/2019 (SA NADOKNADOM ŠTETE)

fiksni deo: 21,18 din/m2, varijabilni deo: 5,40 din/kWh

Prvo, po Uredbi Vlade Republike Srbije korekcioni element pri obračunu cene za novu grejnu sezonu mora biti 0 a on je 68,95 miliona dinara. Prema tome, još jedan postupak toplane suprotan Uredbi.

UPSS SUMNJA DA DRI NIJE PRIHVATIO ODGOVOR TOPLANE I DA JOJ JE NALOŽIO DA IZVRŠI KOREKCIJU CENE, A DA TOPLANA POKUŠAVA DA PRIKAŽE PRIČINJENU ŠTETU MNOGO MANJOM NEGO ŠTO STVARNO JESTE.

Procenjena šteta naneta korisnicima grejanja, po obračunu UPSS-a, za prethodne tri godine je oko 1 milijarde dinara a toplana tvrdi da je 68,95 miliona dinara! Toplana po Uredbi Vlade Republike Srbije ne može imati dobit jer su svi troškovi, od investicija preko kredita i kamata do toalet papira, ušli u cenu. Toplana je samo u prošloj godini imala dobit (neopravdano uvećanu cenu) od preko 250 miliona dinara. Za tri godine skoro 500 miliona dinara.

I sada misle da sa 68,95 miliona dinara pokriju svu štetu. Naravno, preko svojih partijskih biltena, prikazaće kako je to najniža cena u Srbiji. Time će partijska propaganda i pričinjenu štetu korisnicima grejanja prikazati kao svoju „brigu“ za građane.

Pri određivanju varijabilnog dela cene došlo je do njenog povećanja umesto smanjenja. Toplana pokušava da naduvavanjem troškova, bez ijednog dinara, „nadoknadi“ štetu korisnicima grejanja. Sada je prikazano da je u prošloj godini, kada je zima bila blaga, proizvedeno više toplotne energije nego pre dve godine, za vreme izuzetno hladne zime!

Naravno, ni jednu nepravilnost iz varijabilnog dela toplana nije otklonila, već je, po mišljenju UPSS-a, učinila nove nepravilnosti. Zbog svega toga smatramo da i ovaj partijski postavljeni direktor mora biti smenjen. Mora se jednom na čelo toplane dovesti čovek koji zna i hoće da radi po zakonu i po pravilima struke.

UPSS nastavlja sa tužbama za odštetu i o tome ćemo naknadno obavestiti građane Niša.

1 komentar

  1. Da li ce se ikad resiti problem sa lopovskom toplanom ili cemo morati da se skupimo i sve polomimo u toplani kao nekad shleski tkaci pre 2 veka ali su resili problem?

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.