U orgnizaciji CK13 Novi Sad je 15. i 16. 09.2018. godine održna konferencija „Specijalni rat“.

foto: CK13

Prvi dan regionalne konferencije o borbi za građanska prava i pravu na građansku borbu – „Specijalni rat” otvoren je panel diskusijom „Politike i metode građanskog organizovanja“. U panelu su učestvovali predstavnici građanskih inicijativa, aktivisti i aktivistkinje organizacija civilnog društva iz Srbije i Bosne i Hercegovine: Dajana Bakić iz Omladinskog pokreta „Revolt“ (Tuzla),  Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu i inicijative „Naš prostor“ (Banja Luka), Saša Petrović iz „Udruženog pokreta slobodnih stanara“ (Niš) i Dobrica Veselinović iz inicijative „Ne davimo Beograd“. Panelom je moderirao Ozren Lazić, član koletiva CK13.

foto: CK13

Panelisti su ujedinjeni u stavu da je građansko udruživanje samo početak građanske borbe koju je potrebno održati i unaprediti kako bi se javni interes zastupao i očuvao. Svesni su činjenice da izvršne vlasti u svim zemljama regiona na udruživanje građana gledaju pre svega kao na opasnost i ne prepoznaju njihovo delovanje kao legitimno i ravnopravno u okviru jednog političkog procesa.

foto: CK13
Drugi dan regionalne konferencije „Specijalni rat“ program je otvoren panel diskusijom „Mišljenje i stvaranje odnosa civilno društvo – građanske inicijative – država”. U panelu su govorili predstavnice i predstavnici građanskih inicijativa i organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije: Maida Bilal i Tahira Tibold iz „Žena Kruščice“, Alma Midžić iz „Crvene“ (Sarajevo), Robert Faber iz platforme „Zagreb je naš“ i Ozren Lazić iz Omladinskog centra „CK13“. Panelom je moderirao Borislav Prodanović iz kolektiva „CK13“.U analizi odnosa koji je bio tema panela, primetna je povezanost i saradnja civilnog društva i građanskih inicijativa s jedne strane i države sa druge strane. Država je represivna, ne sarađuje i uporno diskredituje svaki oblik građanskog organizovanja. Na taj način, organizacije civilnog društva i građanske inicijative postaju prirodni partneri u zastupanju javnog interesa koji državni aparat redovno previđa i prilagođava privatnom i partijskom.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.