Tokom maja 2019. godine Udruženi pokret stanara iz Niša sproveo je online anketu na 108 ispitanika. Tema istraživanja je bila solidarnost, odnosno kako ispitanici vide stanje solidarnosti u društvu.

Prvo pitanje koje je postavljano ispitanicima je imalo za cilj da ocene stanje solidarnosti u društvu. Nešto više od polovine ispitanika je stava da društvo Srbije nije solidarno, odnosno da ne živimo u društvu solidarnosti.

Za razliku od nivoa društva gde ispitanici nisu videli prisutnost solidarnosti, na nivou svojih interpersonalnih iskustava smatraju da solidarnost postoji. Sa ovim stavom se ne slaže trećina ispitanika dok svaki peti nema stav.

Upitani za mišljenje o ulozi države u promociji solidarnosti, skoro svi učesnici istraživanja vide državu kao nekoga ko bi trebalo da promoše solidarnost kao društvenu vrednost.

Solidarnost treba, prema mišljenju učesnika istraživanja, da se pokazuje prema svim građanima Srbije. Kada su u pitanju društvene grupe, više o od ostalih solidarnost bi trebalo da bude pokazivana prema starima i bolesnima

Kod ispitanika ne postoji jasna slika šta je solidarnost. Ovo zaključujemo na osnovu nalaza iz istraživanja gde su na pitanje o tome da li je davanje socijalne pomoći vrsta solidarnosti odgovori podeljeni na tri skoro ravnomene grupe.

I ako nije prepoznata kao društvena vrednost, ako je verovati izrečenom od strane naših ispitanika solidarnost se značajno praktikuje u međuljudskim odnosima. Skoro svi anketirani su izjavili da su pokazali neki vid solidarnosti

Nešto više od polovine ispitanika solidarnost vidi kao antipod prinicipu moći.

Devet od deset anketiranih solidarnost vidi kao vrlinu.

Isti broj ispitanika smatra da je solidarnost povezana sa moralnošću.

Velika većina ispitnaika je mnjenja da je solidarnost povezana sa odgovonošću.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.