Antologija koju preporučujemo danas sadrži 25 priča 20 savremenih japanskih autora. Slavni Haruki Murakami ima dve čarobne priče ‘’Slepa vrba, usnula žena’’ i ‘’Toni Takitani’’, a sama Antologija počinje upravo njegovim citatom o kratkim pričama za koje Murakami kaže da mogu da nastanu od najsitnijih detalja – ideja koje nam padnu na pamet, od reči, slike… čega god.

Antologija ujedno predstavlja i neku vrstu sveobuhvatnog prikaza autentične savremene japanske proze. Među autorima je i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Kazuo Išiguro, pisac kultnog romana Ostaci dana po kojem je snimljen izvrstan film sa Entoni Hopkinsom i Emom Tompson u glavnim ulogama.

Priče su pune slika, punoće doživljaja i dubokih emocija. Zaustavljaju nas na trenutke i udaljavaju od naše stvarnosti i vihora besmisla koji se ponekad nadvija nad nama. One nas podsećaju, opominju, pozivaju na razmišljanje, ali imaju i utešiteljsku i blagotvornu moć. Uprkos svim kulturološkim razlikama sa dalekim  Japanom – priče nam postaju bliske, neke od njih gotovo rođački prisne.

Među piscima su još i Ejmi Jamada, Joko Ogava, Nacuo Kirino, Jošimoto Banana, Rju Murakami, Hiromi Kavakami, Šuići Jošida, Mijuki Mijabe. Žanrovi raznovrsni, ljubavni, krimi, I pomalo fantastike. U konačnom, od 25 priča možemo ih  pročitati sve, nekoliko ili samo jednu. Izbor je na nama.

Piše: Vesna Crnogorac

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.