U ponedeljak, 19.02.2018. godine, sa početkom u 17 časova, u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju (pored Opštine Medijana) održaće se tribina pod nazivom „Kako menjati stvarnost“.

Govornici na tribini:

doc. dr Jovo Bakić sociolog. Rođen je 1970. u Beogradu, gde s manjim prekidima živi od 1985. godine. Živeo je u Nišu, Prizrenu, Sarajevu, Podgorici. Stručno se usavršavao na univerzitetima u Oksfordu, Helsinkiju i na Univerzitetu Masačusets u Amherstu. Osim studije „Jugoslavija – razaranje i njegovi tumači“ i niza kraćih studija u naučnoj periodici, 2004. objavio je i knjigu Ideologije jugoslovenstva između srpskog i hrvatskog nacionalizma 1918–1941. Zainteresovan je za istorijsku sociologiju politike i sociologiju saznanja, a posebno za teorije nacije i nacionalizma, različite ideologije, bivšu Jugoslaviju i njene države-naslednice.

Lokalni front Kraljevo – mr. Vladimir MarovićPredrag Voštinić.
Lokalni fron je grupa građanki i građana, koji su nezadovoljni društveno-političkom situacijom, socijalnim statusom i duhovnom obamrlošću najširih slojeva. Kao pojedinci koji za sobom imaju bogato iskustvo građanskog aktivizma namera im je da dejstvuju kao osvešćujući i odgovorni subjekt obznanjivanja, kanalisanja i prevazilaženja opšte obeznađenosti, razočaranosti, obespravljenosti i osećanja nemoći. Nastupaju kao ljudi već ostvareni na poljima svojih profesija, čime ukazuju na značaj vrednovanja struke i postignutih rezultata u susretanju sa problemima. Dejstvuju kao kritički nastrojena zajednica autonomnih pojedinaca, koji svoje društveno delovanje upravljaju prema vrednostima i načelima za koja se zalažu, a u cilju očuvanja i unapređenja lokalne sredine.

prof. dr Đokica Jovanović, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Rođen 1952 u Ljubljani, magistrirao u Beogradu, doktorirao u Nišu. Bio novinar na Radio Zaječaru i u Narodnim novinama u Nišu; opštinski službenik u Merošini; glavni urednik Izdavačke kuće „Gradina“ u Nišu; direktor marketinga u Fabrici duvana DIN Niš; profesor na Filozofskim fakultetima u Prištini,  Nišu i Beogradu. Predavao po pozivu na više fakulteta.Održao oko 20 predavanja po pozivu. Autor i koautor više monografija. Objavio više od 100 naučnih radova. Dobotnik nagrade Srpskog sociološkog društva za najbolju sociološku knjigu u 2012. godini (Prilagođavanje. Srbija i moderna, od strepnje do sumnje). Učestvovao u dvadesetak naučno-istraživačkih i stručnih projekata. Jedan od osnivača Udruženog pokreta slobodnih stanara u Nišu (UPSS).

Regionalni centar (park Svetog Save)

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“