U okviru serijala “Ka drugačijem gradu” održan je razgovor “Stambene politike protiv stambenih potreba većine” Danila Ćurčića, u četvrtak, 13. septembra u 18h u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Birčaninovoj 21.

foto: UPSS

Razgovor se vodio o praksama kojima svedočimo u poslednjih dvadesetak godina, koje se odnose na potpuno povlačenje države iz sfere stanovanja i prepuštanje tržištu da reguliše ovo pitanje. S druge strane, stambene politike često ne uzimaju u obzir potrebe onih kojima se iz različitih razloga negira svojstvo „građana“ – zbog njihove nacionalne ili etničke pripadnosti, siromaštva ili drugih svojstava. Njihove potrebe se ne čuju pa ni programi koji se nude nisu adekvatni za rešavanje nagomilanih problema u sferi stanovanja.

foto: UPSS

Prinudna iseljenja neformalnih romskih naselja i brojni problemi sa obezbeđivanjem priuštivog socijalnog stanovanja samo su neke od ilustracija ovog stanja. Razgovor se fokusirao na pitanja neadekvatnosti pravnog okvira i ograničenog dometa koje nam bavljenje ovim problemima iz samo jedne (pravne) perspektive može doneti. Na neophodnost pronalaženja zajedničkih tačaka sa drugim pokretima i procesima koji se bave sličnim ili istim temama, ukazuju i ogromni problemi sa kojima se suočavaju brojna domaćinstva u Srbiji u finansiranju troškova stanovanja, te nesigurnost stanarskog statusa za hiljade podstanara i svih onih koje jedna neplaćena rata za zakup stana ili stambeni kredit deli od beskućništva.

Zbog toga se sistemske promene stambene politike ne mogu pronaći bez horizontalnog povezivanja različitih pokreta i otvaranja novih prostora za bavljenje borbom za adekvatno stanovanje.

foto: UPSSRad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.