Građanski front (GF), zajednica lokalnih udruženja i pokreta sa teritorije cele Srbije, postao je bogatiji za 13 članica koje su u Beogradu 13. aprila  potpisale zajedničku platformu. Time je ozvaničen početak stvaranja organizacije ravnopravnih članica koja će se u budućnosti baviti društevnim problemima, ali na drugačiji način.

GF je organizacija ravnopravnih udruženja zasnovana na solidarnosti, međusobnoj podršci i uvažavanju svih članica. U platformi koju je potpisalo 13 udruženja iz različitih delova Srbije definisana su osnovna načela delovanja. Strukturu čini  Koordinaciono telo koje se sastoji od po dva delegata iz svake organizacije i Inicijativni odbor koji  čini po jedan delegat, sa ograničenim mandatom u trajanju od godinu dana.

Ideja da se na nivou Srbije formira Građanski front, koji će obuhvatiti lokalna udruženja i pokrete koji deluju u svojim sredinama, stara je već tri godine. Na ovu ideju došla su zajednički tri udruženja: Lokalni front iz Kraljeva, Ne davimo Beograd (NDMBGD) iz Beograda  i Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) iz Niša.

Đokica Jovanović, Radomir Lazović, Marija Simić Lazarević

Otvarajući ovaj, kako su učesnici nazvali radni sastanak GF, koji je održan u prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, Đokica Jovanović, predsednik UPSS, istakao je da se Građanski front okuplja oko dve ideje.

„Prva ideja su naše zajedničke vrednosti, druga poštovanje samo jednog autoriteta, a to je autoritet istine. Ono što je plemenito u našem udruživanju je to što neće biti nadređenih autoriteta, jer svako ponosaob gradi i svoj autoritet i autoritet u našoj zajednici. Jedna od vrednosti na kojoj počiva GF je solidarnost, tako je problem jedne od članica, ujedno i problem svih nas. Po tome se razlikujemo od drugih“, istakao je Jovanović.

On je dodao da je GF jedan od retkih primera samoorganizivanja radi ostvarivanja zajedničkog, društvenog interesa i da u narednom periodu očekuje omasovljenje asocijacije, uz ogradu da masovnost nije priroritet, već deljenje zajedničkih vrednosti i ideja.

Jovo Bakić, sociolog

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd (NDMBGD) kazao je da u prvoj fazi, koja bi trajala godinu dana, Inicijativni odbor ima zadatak da uradi ogroman posao, koji se tiče postavljanja temelja funkcionisanja GF i izradu Statuta.

„Treba da definišemo ona mesta oko kojih se slažemo svi, ne moramo se složiti oko svega, ali slaganje oko osnovnih načela mora da postoji, na osnovu postojeće platforme, uz uvažavanje različitosti članica i specifičnosti lokalnih konteksta“, rekao je Lazović i dodao da će GF organizovati susrete članica,  tribine i posete gradovima, a paralelno će raditi  na širenju asocijacije kroz mapiranje zainteresovanih lokalnih pokreta, razvijanje kriterijuma za prijem, analizu i proveru grupa sa kojima su ostvareni kontakti.

Potpisivanje zajedničke platforme GF

GF je do sada definisao odnos prema opoziciji u tri tačke: zajednička borba za fer izbore, slobodne medije i suprotstavljanje nasilju. Lazović je naglasio da je potrebno definisati i odnos prema ostalim aktuelnim pitanjima, doneti plan o srednjoročnim političkim prioritetima, kao i usvojiti načela koja se tiču transparentnosti u delovanju asocijacije.

„Mislim da smo na ozbiljnom i dobrom talasu koji će nas voditi da GF bude nešto potpuno novo, vodiće ka stvarnoj promeni društva, a ne „peglanju“ postojećeg sistema“, zaključio je Lazović.

Marija Simić Lazarević iz udruženja Jasno i glasno iz Požarevca kazala je da je bez obzira na niz sumnji, uverena da građanske inicijative imaju perspektivu, jer teže novoj formi i političkom diskursu koji još nije viđen na ovom prostorima.

A to je demontaža  starih obrazaca funkcionisanja politike, gde postoje samo političke stranke sa starim modelom funkcionisanja i neprikosnovenim liderima. Iz toga smo, pokazalo se, do sada imali samo loše implikacije”, istakla je Simić Lazarević i dodala da je jedan od ciljeva GF smena aktuelne političke i društvene elite i izgradnja novog društva.

U asocijaciju Građanski front ušli su Samo Jako iz Mladenovca, Inicijativa za Požegu, Samo Lokalno – Bečej, Građanski front – Vlasotince, Lokalni front Valjevo, Lokalna Alternativa Vrbas, GG Kriticna masa Kula, Pokret Jasno i glasno iz Požarevca, Građanski preokret iz Zrenjanina i Bez straha-Apatin. Uz inicijatore, NDMBGD, Lokalni front i UPSS, to je 13 ravnopravnih članica.

Sledeći sastanak GF održaće se krajem aprila, a nakon konferencije u Centru za kulturnu dekontaminaciju, sve članice asocijacije su se pridružile protestu ispred Skupštine Republike Srbije, na kome je, po slobodnoj proceni, prisustvovalo oko 50.000 ljudi.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

2 Komentari

  1. […] Ideja da se na nivou Srbije formira Građanski front, koji će obuhvatiti lokalna udruženja i pokrete koji deluju u svojim sredinama, stara je već tri godine. Na ovu ideju došla su zajednički tri udruženja: Lokalni front iz Kraljeva, Ne davimo Beograd (NDMBGD) iz Beograda  i Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS) iz Niša.” ( http://www.upss-nis.org/gradjanski-front-solidarnost-i-autoritet-istine/) […]

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.