Povodom teksta u Južnim vestima „Oglas za akva-park nije raspisan ni 4 meseca od obećanja gradonačelnika“ želimo da ukažemo na neke bitne činjenice.

Gradska vlada Niša jeste, kako se navodi u tekstu, potpisala sa crnogorskom firmom  Aquaterra solutions d.o.o „Memorndum o razumevanju“. Tada je gradonačelnik bio Zoran Perišić.

Međutim, elaborat nije rađen na osnovu tog akta već je novo Gradsko veće, sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, elaborat radilo na osnovu zahteva istoimene firme iz Beograda koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa firmom iz Crne Gore. Jedino što je ta novoosnovana firma uzela ime isto kao što ima firma iz Crne Gore.

Ukazali smo još tada da novoosnovana firma niti ima kapital, niti neku referencu. Čak se ni kancelarije firme nisu nalazile na adresi registracije firme.

Sada, kada je APR objavio finansijske izveštaje svih poslovnih subjekata u Srbiji ukazujemo na sledeće:

 1. Aquaterra solutions d.o.o je poslovala sa gubitkom iz redovnog poslovanja od 857.641,96 dinara.
 2. Da je Skupština preduzeća, koja ima samo jednog člana, donela odluku da gubitak ostane nepokriven!
 3. Da je ukupan poslovni prihod u 2017. godini bio 65.000 dinara, što verovatno predstavlja osnivački ulog!
 4. Da je račun „investitora“ neprekidno u blokadi od 27.12.2017. godine do današnjeg dana
  (sajt Narodne banke Srbije)

Sumnjamo u tačnost izjave gradonačelnika Darka Bulatovića „Sve je spremno za raspisivanje javnog poziva. Falio nam je, koliko znam, jedan dokument“ i smatramo da nije „falio“ nikakav dokument već se čekalo da Grad, uz pomoć države, komunalno opremi Lozni kalem. Naravno, cena komunalnog opremanja u elaboratu nije prikazana. To dođe kao „gratis na gratis“.

 

Sada da podsetimo na istoriju „gradnje“ akva parka.

 1. Svojevremeno je najnačelnik varoški Simonović sklopio ugovor o prodaji zemljišta Lozni kalem italijanskoj firmi „Italnis“ za 7,8 evra/m2. Istovremeno je zemljište u Subotici, za iste namene, prodato za 34 evra/m2!
 2. Potom, najnačelnik varoški Perišić raskida taj ugovor uz obrazloženje: „Primera radi u Subotici je slično zemljište prodato po ceni od oko 34 evra po kvadratu, dok je u Nišu bilo svega 7,8 evra. Ja očekujem da i u Nišu dođemo do cifre koja će biti 3 do 4 puta veća od one po kojoj je prvobitno bilo prodato“. I daće za 0,00 dinara. Zemljište vredno preko 200 miliona dinara u čije će se komunalno opremanje uložiti još toliko, gradska vlast daje za 0,00 dinara! A,pri raskidu ugovora smo (mi, Nišlije) morali da vratimo oko 100 miliona dinara!
 3. Gradska vlast je potpisala Memorandum o razumevanju sa AQUATERRA SOLUTIONS DOO, Trg Sunca 4, Budva 21. 4. 2016. godine.
 4. Sahret Hajdarpašić je u emisiji TV Zona plus rekao da ga je u Niš poslao Kabinet tadašnjeg predsednika vlade Aleksandra Vučića. Da je sve završeno „filmski brzo, filmski nestvarno“. Ovde se Hajderpašić javlja kao zaposleno lice firme iz Budve, koja posluje ruskim kapitalom.
 5. Sahret Hajdarpašić otvara svoju firmu AQUATERRA SOLUTIONS DOO BEOGRAD-ZVEZDARA, pod istim imenom koje ima i firma iz Budve i koja je poslala Pismo o namerama.
 6. AQUATERRA SOLUTIONS DOO BEOGRAD-ZVEZDARA nije ničije predstavništvo i ima osnivački ulog od celih 62.000 dinara i, pride, ni jednu poslovnu referencu.
 7. AQUATERRA SOLUTIONS DOO BEOGRAD-ZVEZDARA je registrovana 07. 2. 2017. godine na adresi Vojvode Bogdana 21. Međutim, na toj adresi je registrovan i SALON ZA ULEPŠAVANJE PASA I PRODAJU OPREME – CECA SVETLANA TEŠEVIĆ PREDUZETNIK.
 8. AQUATERRA SOLUTIONS DOO BEOGRAD-ZVEZDARA se ne nalazi na adresi registracije.
 9. AQUATERRA SOLUTIONS DOO BEOGRAD-ZVEZDARA šalje novo pismo o namerama Gradskom veću a Gradsko veće predstavlja pošiljaoca Pisma o namerama kao predstavništvo strane firme.
 10. Dana 17. 5. 2017.godine Gradsko veće Niša donosi odluku da se izradi „Elabort“ .
 11. Nacrt elaborata Gradsko veće usvaja na 17. 5. 2017. godine.
 12. Uporednom analizom postojećeg akva parka u Budvi i potencijalnog akva parka u Nišu uočavamo sledeće: Površina akva parka u Budvi je 41.800 m2, a u Nišu treba da bude 54.235 m2. Budva je dala zemljište u zakup na 30 godina i za to godišnje inkasira 240.000 evra. Niš treba da inkasira godišnje 0,00 dinara!
  U Vrnjačkoj Banji je izgrađen akva park na površini od 3,27 hektara zakupom zemljišta na 30 godina po ceni od 1,5 miliona evra!
 13. U oba slučaja (Budva i Vrnjačka Banja) po isteku 30 godina i zemljište i akva park prelaze u vlasništvo dotičnih opština! U Nišu se sve to otuđuje, i to kao poklonjeno, trajno!
 14. Grad Niš upućuje zahtev Vladi Republike Srbije da odobri otuđenje zemljišta, po početnoj ceni od 0,00 dinara, javnim nadmetanjem!
 15. Javlja se potencijalni investitor i postoji mogućnost da se cena znatno uveća kroz licitaciju.
 16. Vlada Republike Srbije usvaja zahtev Grada Niša da se zemljište otuđi javnim oglašavanjem! Vlada Republike Srbije usvaja zahtev koji nije ni postojao u tom obliku!?!
 17. Grad Niš usvaja odluku da se umesto javnim nadmetanjem zemljište otuđi javnim oglašavanjem. Grad Niš usklađuje svoj zahtev sa odlukom Vlade da usvoji njegov zahtev!?!

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.