Krajem maja Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša sproveo je anketu na temu korupcije. U ovom online istraživanju je učestvovalo 127 ispitanika.

Anketa je potvrdila nalaze ranijih istraživanja javnog mnjenja koji govore da je Srbija društvo u kojem ima korupcije. Skoro svi učesnici istraživanja smatraju da u Srbiji ima korupcije.

U prilog obimu korupcije govori i naredni nalaz, nešto više od polovine anketiranih je izjavilo da se koruptivni čin odigravao u njihovom prisustvu.

Većina anketiranih je stava da oni koji rade ne bi radili bolje svoj posao kada bi dobili neku vrstu poklona. Ovaj stav podržava osam od deset ispitanika.

Kod učesnika istraživanja postoji svest da u Srbiji ne postoji adekvatna kažnjivost korupcije u delu primene zakona.

Jedna trećina ispitanika zna za slučaj da je neko osuđen za korupciju, dok polovina ima negativan odovor na pitanje da li znaju neki slučaj da je neko osuđen za delo korupcije.

Nešto manje od 2/3 anketiranih smatra daje korupcija opšta pojava. Od oblasti koje su obolele od korupcije ispitanici navode oblast politike i organe vlasti.

Ispitanici su pokazali visok stepen znanja kada je u pitanju upoznatost sa činjenicom da se pri činjenju korupcije sankcioniše i ona koji daje i onaj koji prima mito.

Učesnici istraživanja ne podržavaju zakonsko rešenje kojim se lekarima omogućava da lekari primaju poklone u vrednosti do 462 evra.
Dva od tri ispitanika bi prijavilo korupciju, dok 9% to ne bi uradilo.

Skoro svi ispitanici su stava da država ne pokazuje spremnost da se bori protiv korupcije.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.