„Kad god imate vođu od čije volje sve zavisi, ne poštuje Ustav, instutucije, a njegova volja jeste Zakon, onda imate posla sa autoritarnim režimom“, rekao je prof. dr Jovo Bakić u emisiji GrađaNI.

Govoreći o porastu broja autoritarnih režimima u Evropi i svetu, Bakić je istakao režim Viktora Orbana u Mađarskoj, Mila Đukanovića u Crnoj Gori i Redžepa Erdogana u Turskoj.

„Kad god imate stranku koja u dužem vremenskom razdoblju na izborima osvaja preko 50 odsto glasova, znate da je vrlo verovatno da je u pitanju autoritarni režim“, objasnio je.

Autoritarni režimi danas ukidaju dnevne novine sa dugom tradicijom, hapse opozicione lidere, novinare i oficire. Čak i u SAD-u, Donald Tramp pokušava da uspostavi autoritarni režim, što mu otežava oligarhija koja brani svoje interese, ali i jake institucije koje i dalje dobro rade svoj posao.

„U Srbiji, gde su ustanove izuzetno slabe, Vođ je prvo došao u posed bezbednosnih dosijea svojih protivnika, a pošto svi imaju „putera na glavi“, onda svakog tim dosijeima ucenjuje. Na taj način je uništio opoziciju. Istovremeno sudove, koje je bivša vlast već urušila, nastavalja da urušava. Kod nas se pravosuđe zasniva na svetlim primerima pojedinaca, koji sude po savesti i pravničkom znanju. Televizije sa nacionalnom pokrivenošću su lične televizije Aleksandra Vučića i služe napadima na opoziciju. Kada sve to pogledate, jasno je kako se prepoznaje autoritarni režim“, kaže Bakić.

Govoreći o diktaturi, Bakić je istakao da ona ne mora uvek da bude negativna. Naveo je pozitivan primer Portugalije, gde je diktatura bila oročena na godinu dana i Španije u negativnom kontekstu, u kojoj je diktatura trajala nekoliko decenija.

„U Portugalu, nakon smene fašističkog režima, diktatura je trajala godinu dana. Vojska je uzela vlast, proglasila diktaturu i mnoge pozitivne stvari uradila za tih godinu dana. Vodeći fašisti su otišli iz zemlje, izvršena je agrarna reforma, i ta revolucija karanfila, zove se po karanfilima koje je narod vojnicima stavljao u puške, bila je bez krvi, a po svojim posledicama izuzetno pozitivna“, objasnio je.

Bakić je ocenio da u svim autoritarnim režimima vlada radikalna desnica, a da je izlaz iz rđave situacije u kojoj se društvo danas nalazi okretanje ka levici i njenim vrednostima.

Sociolog Jovo Bakić u emisiji GrađaNI

Jovo Bakić je, uz Đokicu Jovanovića i Rastislava Dinića bio učesnik tribine UPSS-a „Diktatura i autoritarnost“, koja je održana u Deli prostoru.

Snimak tribine UPSS-a „Diktatura i autoritarnost“,

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.