Osnivačka prava pet zdravstvenih ustanova u Nišu biće preneta na Republiku (Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti) a jedino će „Apoteka Niš“ biti toga pošteđena. Pitamo ZAŠTO?

Otkuda tolika darežljivost države?

Pri reviziji poslovanja „Apoteka Niš“, Državna revizorska institucija (DRI) podnela je izveštaj u kome piše:

„Ukupno ostvarena naknada troškova za izdavanje lekova i pomagala na recept i marža u prometu robe na malo ostvarena u 2016. godini, nije dovoljna za finansiranje rashoda za plate zaposlenih „Apoteke Niš“ (ukupan iznos nedostajućih sredstava je 84.779 hiljada dinara).“

To znači da samo za plate nedostaje skoro 85 miliona dinara godišnje!

„Ova zdravstvena ustanova je na dan 31. decembar 2016. godine imala 51 radnika angažovanog na obavljanju nemedicinskih poslova (pravnih, ekonomsko – finansijskih, tehničkih i drugih sličnih poslova), odnosno 15 radnika preko broja nemedicinskih radnika utvrđenog odredbama člana 17. stav 1. Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe“, takođe deo izveštaja DRI.

To znači da „Apoteka Niš“, sa ovim rukovodstvom preduzeća i grada Niša ne može opstati. Naravno, državi to ne treba, jer hoće samo prihode, rashodi treba da ostanu građanima.

Novi – stari direktor

Da podsetimo, nekadašnji direktor ove zdravstvene ustanove Radojko Matić, smenjen je 2013. godine, nakon što je Agencija za borbu korupcije protiv njega pokrenula postupak, jer je u toj ustanovi zaposlio svoju ćerku.

Na Matićevo mesto tada dolazi Dimitrije Janković koga nakon isteka mandata i neuspelog konkursa, a na predlog SNS-a, smenjuje novi-stari direktor Radojko Matić, juna 2017. godine. Posle isteka v.d. stanja i sprovedenog konkursa (5 meseci kasnije), Matić se i zvanično vratio u direktorsku fotelju.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.