Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša nastavio je da sprovodi online istraživanja na aktuelne teme. Ovog puta tema se odnosila na budućnost izbornog proseca u Srbiji, odnosno percepciju ispitanika kada je u pitanju (ne)izvesni bojktot izbora od dela opozicionih političkih partija i pokreta.

Istraživanjem se želelo otvrditi kako ispitanici vide sam proces pregovora vlasti i opozcije, njihovu spremnost da se dogovore, u prvom redu spremnost vlasti da izađe u susret zahtevima opozcije, ali i kako građani vide koji su to izborni uslovi koje bi trebalo ispuniti da bi izbori imali epitet fer.


Upitani da procene mogućnost dijaloga vlasti i opozicije, učesnici istraživanja su pesimisti. Naime, najveći broj ispitanika, njh ¾ smatra da dijalog vlasti i opozicije nije moguć. Da je je dijalog moguć veruje samo 12,5% ispitanika.

Ispitanici su pesimisti i kada je u pitanju spremnost vlasti da izađe u susret zahtevima građana i opozicije. Skoro 9 od 10 ispitanika smatra da vlast neće ispuniti zahteve za fer izbore.

Ukoliko se desi da vlast ne ispuni ni delimične uslove opozicije, kod anketiranih građana postoji saglasnost da se ne izlazi na takve izbore.

Kod učesnika istraživanja postoji rešenost da se ne učestvuje u istraživanjima ukoliko se ne ispune uslovi za fer izbore. To je stav skoro 9 od 10 ispitanika.

Upitani za izborne uslove koje treba da se ispune da bi ispitanici smatrali izbore regulatnim, skoro polovina anketiranih smatra da su svi navedeni uslovi bitni za regularnost izbora. Pojedinačno posmatrano, medijski aspekt izbornih uslova je ispitanicima najbitniji.

Na pitanje da li na naredne izbore treba izaći bez obzira na izborne uslove, 8 do 10 ispitanika je dalo negativan odgovor.

Polovina anketiranih je ranije učestvovala u bojkotu izbora, a polovina nije.

Sedam od deset ispitanika upitani da li su upoznati sa posledicama bojkota izbora odgovorilo je potvrdno.

(Samo) polovina ispitanika je uverena da je moguće obezbediti fer i poštene izbore do njihovog održavanja početkom naredne godine.

Većina anketiranih, njih sedam od deset podržava ideju bojkota izbora.

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.