U Građanski front ušle su i tek će ući lokalne inicijative, pokreti i građanska udruženja iz svih delova Srbije. Svi će zadržati punu autonomnost što se tiče organizovanja i delovanja na lokalu, a odluke o nastupu na republičkom nivou donosiće zajednički. Očekivanja su velika, a predstoji još mnogo rada i usaglašavanja programskih ideja. O GF u emisiji „GrađaNI“ govore Radomir Lazović, Nevena Jacić i Prerag Voštinić.

Ovo je tek početak faze širenja Građanskog fronta i ima puno organizacija koje danas nisu sa nama i voleo bih da naglasim da ovo nije nikakav ekskluzivistički datum, već samo korak ka tome da se okupe ljudi koji žele da se bave svojim gradom, mestom, kako bi mogli da funkcionišemo i na nacionalnom nivou. Teme koje nas okupljaju su izuzetno snažne, a mislim i da je na našoj politikoj sceni ovo jedan redak trenutak da se organizacije udružuju, a ne cepaju“, rekao je Radomir Lazović, predstavnik inicijative Ne davimo Beograd (NDMBGD).

On je naglasio da će GF, pored platforme koja poziva na okupljanje oko ideja solidarnosti, jednakosti, socijalne sigurnosti i tolerancije, uskoro nastupiti i sa razrađenim programskim dokumentima koji će biti „magnet“ i za organizacije i za građane.

Nevena Jacić iz Pokreta Jasno i glasno sa sedištem u Požarevcu, ima velika očekivanja od Građanskog fronta.

Verujem da će energija solidarnosti biti u stanju da, na duži vremenski period, napravi jednu značajnu promenu u našem društvu i poboljša kvalitet života svih onih koji su i sada na ulicama, koji su ucenjeni, plaše se i za koje i sada šetamo“, kazala je Jacić.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta Kraljevo, kaže da se odnosi između članica GF moraju zasnivati na poverenju, a da je jedan od prioretnih zadataka da se to poverenje formira.

„Kada se stvaraju asocijacije od raznorodnih, a istovrednosnih organizacija, vrlo je važno da prvo uspostavimo poverenje, pa da onda jedni drugima, možemo da damo odrešene ruke da u naše ime odlučuju. To je nešto na čemu ćemo morati da radimo, jer je poverenje osnov saradnje“, naglasio je Voštinić.

Rad UPSS podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“

LEAVE A REPLY

Vaš komentar
Unesite Vaše ime ovde

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.